Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου τον Δεκέμβριο: Με οδηγό την Λογοτεχνία, τη Τέχνη και την Ιστορία


Με περιπάτους στις γειτονιές της πόλης και μια ειδική διαδρομή- επίσκεψη στη δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου συνεχίζουν να μας «συστήνουν» την πόλη μας!
Σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net διοργανώνουν μια σειρά από νέες, διαδρομές για όλη τη χρονιά παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς και τα βιβλία τους. Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάστηκαν σε συνεργασία του Δικτύου με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες, χώρους της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).
Κολωνός
Το προσεχές Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου στις 12:00 θα γνωρίσουμε τον Κολωνό με τον Κώστα Β. Κατσουλάρη. Με αφορμή το μυθιστόρημά του «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά» (εκδόσεις Μεταίχμιο) θα περιηγηθούμε σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας.
 Οι δρόμοι του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, μαζί με ορισμένα σημεία του Μεταξουργείου και της Κολοκυνθούς, είναι η «σκηνή» όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος το 2013-2014, με πρωταγωνιστές τον φιλόλογο Αργύρη Σταυρινό και τον βορειοηπειρωτικής καταγωγής 15χρονο μαθητή Νάσο Γκέτσο και με φόντο μια δολοφονική επίθεση, συμμορίες νεοναζί, αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ιδανικά, σύμβολα και όρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Σημείο συνάντησης: 52 ο  Γυμνάσιο- Λύκειο Κολωνού (οδός Καπανέως) στις 12.00. Διάρκεια διαδρομής 90’.
Συμμετοχή ελεύθερη. Απαραίτητη η προεγγραφή εδώ
Σύνταγμα -Εξάρχεια
Ανάμεσα, σε δυο πόλους της Αθήνας, το Σύνταγμα και τα Εξάρχεια θα μας παρασύρει το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00, η Ρέα Γαλανάκη. Μέσα από τα βλέμμα και τα βήματα των ηρωίδων του άκρως πολιτικού και ανθρωποκεντρικού της μυθιστορήματος "Άκρα Ταπείνωσης"  (εκδόσεις Καστανιώτη) θα μας μεταδόσει τον παλμό της Αθήνας. Τί έχει αλλάξει στο κέντρο της Αθήνας από το 2012, όταν μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος βγήκαν κρυφά στις διαδηλώσεις της 12ης Φεβρουαρίου?
Συμμετοχή ελεύθερη. Απαραίτητη η προεγγραφή εδώ
 Δημαρχείο της Αθήνας
Την μοναδική ευκαιρία να δούμε από κοντά το Δημαρχείο της Αθήνας θα έχουμε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30. Το κτίριο είναι συνδεδεμένο με  τους μύθους και την ιστορία της πρωτεύουσας, όπως αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική, το γλυπτικό και το ζωγραφικό του διάκοσμο. Από τη φιλονικία των ολύμπιων θεών για την ονομασία και την προστασία της πόλης, τους άθλους του Θησέα, τον Περικλή και τον Σωκράτη έως τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Και από αυτούς, στο σύγχρονο κράτος και τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στην αρχιτεκτονική, στις μνημειακές τοιχογραφίες των Φώτη Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου, σε βιτρώ, γλυπτά και ζωγραφικά έργα, καθώς και τη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των Δημάρχων. Ένας ιστορικός και εικαστικός περίπατος στη μυθολογία και την ιστορία της πρωτεύουσας. Ξεναγεί η Ζέττα Αντωνοπούλου, δρ. ιστορίας της τέχνης, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων.
Συμμετοχή ελεύθερη. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και η προεγγραφή. (οι αιτήσεις συμμετοχής θα ενεργοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου).
Διάφορες όψεις της Πρωτεύουσας
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, με οδηγό τον Γιώργο Πρεβελάκη* θα αναζητήσουμε ποιος ήταν ο ρόλος της Αθήνας στην δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους· ως ποιο βαθμό αναπαράγονται οι ιστορικές φάσεις των δύο αιώνων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας στις διάφορες όψεις της Πρωτεύουσας· πώς αντιμετώπισαν τα ζητήματα της πόλης πολεοδόμοι όπως ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης και πολιτικοί όπως ο Στέφανος Μάνος. 
Σημείο συνάντησης:  Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Παπαρρηγοπούλου 7 | Πλατεία Κλαυθμώνος. Διαδρομή: Ξεκινώντας από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, θα περπατήσουμε στο παλαιό οικονομικό κέντρο γύρω από την Τράπεζα της Ελλάδος και, αφού περάσουμε από την "Τριλογία" και τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, θα προχωρήσουμε προς το Σύνταγμα. Θα κατευθυνθούμε, κατόπιν, προς το Μοναστηράκι και θα φθάσουμε έως την περιοχή του Ψυρρή.
Συμμετοχή ελεύθερη, απαραίτητη η προεγγραφή. (Οι αιτήσεις συμμετοχής θα ενεργοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου).
*ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris 1). Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί το βιβλίο του «Αθήνα: Πολεοδομία και γεωπολιτική της ελληνικής πρωτεύουσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου