Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Στο μάτι των αρχαιοκάπηλων και πάλι η Νεμέα


Στην τσιμπίδα των αστυνομικών αρχών  έπεσε αρχαιοκάπηλος για την κατοχή κεφαλιού Κούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας του 6π.Χ.αι.. Ο αρχαιοκάπηλος το είχε κρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτικό δρόμο της Νεμέας και αναζητούσε αγοραστή, αλλά τελικά «έπεσε» επάνω στην ασφάλεια Αττικής.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να προσπαθούσε να την πουλήσει το μνημείο αρχαϊκής εποχής έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ!
Η κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, εντοπίστηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκρινε πως εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Η κεφαλή Κούρου θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε  για τα περαιτέρω στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Νεμέας είναι γνωστή για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς όπως για την  περιβόητη συλλογή κοσμημάτων της Νεμέας, τον «Θησαυρό των Αηδονιών» που διασώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους που δρούσαν στην περιοχή της Νεμέας. Πρόσφατα η σκαπάνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου  εντόπισε δύο νέους, ασύλητους, θαλαμοειδες τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται στην ύστερη μυκηναϊκή, εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://cultureloversgr.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου