Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Όταν η Τέχνη μας φέρνει στη πύλη των ονείρων και στη... σήραγγα του Ιλισού


Με διαφορετικό σημείο εκκίνησης δυο Φιλανδοί εικαστικοί καταφέρνουν να αγκαλιάσουν την πραγματικότητα και το άυλο, τον κόσμο του ρεαλισμού και της φαντασίας διατρέχοντας ιστορία και τα αρχαία ρεύματα εκθέτουν στην Chili Art Gallery.

Οι εικαστικοί Terhi Ekebom και Sebastian Boulter έχουν αφετηρία τη σήραγγα του ποταμού Ιλισού και ενώνουν το ταλέντο τους στην έκθεση  με τίτλο “This side/Αυτή η όψη” στους  χώρους της, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00.

 Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος και υποστηρίζει το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ξετυλίγοντας το νήμα της αφηγηματικής προσέγγισής ο κ. Καπράλος εξηγεί ότι «οι ρίζες των φυτών που αναδύονται από την οροφή στις σήραγγες που απεικονίζονται στα έργα του Boulter εκτείνονται στην καθημερινή πραγματικότητατων γεμάτων ενέργεια συμβόλων της Ekebom».

Ο επιμελητής της έκθεσης επισημαίνει «με το έργο τους οι καλλιτέχνες δίνουν έμφαση στις δικές τους διερευνήσεις «στην άλλη πλευρά». Τα σημεία εκκίνησης συνδέονται με μια πύλη και μια σήραγγα, μέσα από την οποία οι καλλιτέχνες διεξήγαγαν την έρευνά τους».

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του λιμάνι για το εικαστικό ταξίδι, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο,  «η Ekebom διερεύνησε τις δικές της εμπειρίες των ονείρων της, ενώ ο Boulter διερεύνησε τα φαινόμενα που ανακάλυψε στη σήραγγα του ποταμού Ιλισού. Στην συνέκθεση τους οι Ekebom και Boulter φέρνουν οπτικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πύλης των ονείρων και την περιήγηση από τη σήραγγα του ποταμού Ιλισού».


Οι καλλιτέχνες γενικά ενδιαφέρονται συχνά για το πώς η εμπειρία, η γνώση και η μνήμη μεταφέρονται από τη μια πλευρά στην άλλη. Σ’ αυτό το πρότζεκτ, οι Ekebom και Boulter ενδιαφέρονται για τα πράγματα που συνδέουν τη μια και την άλλη πλευρά, όπως μια πηγή, ένα ρεύμα, οι ρίζες των δέντρων που εμφανίζονται μέσα από την οροφή της σήραγγας.

Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους τοτοπίο της ψυχής αντανακλά την κατάσταση του νου. Με αυτόν τον τρόπο, οι αναμνήσεις μας για το ασυνείδητο συνιστούν επίσης ένα είδος βημάτων κάτω από ένα ρεύμα ονείρων.

Chili Art Gallery Δημοφώντος 13-15,  Θησείο
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00
Μέρες/Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη,  Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 Κυριακή κλειστά
Διάρκεια έκθεσης: 6 – 22 Φεβρουαρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου