Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Έκρηξη χρώματος στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος χάρη στην «Αστική Εντροπία» του Φώτη Κλογέρη


Κίνηση και έντονα χρώματα στο σύμπαν της πόλης  προσδίδει ο Φώτης Κλογέρης.  Η «ρυπαρότητα» της καθημερινής ζωής μέσα από το ανανεωτικό ιμπρεσιονιστικό του ύφος λαμβάνει μια άλλη οπτική. Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος  φιλοξενεί την ατομική του έκθεση με τίτλο «Αστική Εντροπία». 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου  στις 20:00.

Για το έργο του ο Εικαστικός Επιμελητής και Ιδρυτής & Συντονιστής της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, Πάρης Καπράλος αναφέρει ότι είναι «επίγονος μιας πλούσιας παράδοσης Ελληνικής Αστικής τοπιογραφίας, ο Φώτης Κλογέρης διακρίνεται για την αποτύπωση της κίνησης, την έκρηξη χρώματος, τη συνθετική δεινότητα και μια αφαιρετική προσέγγιση στις πανοραμικές απόψεις δρόμων και κτιρίων, στον θόρυβο και την κίνηση της πόλης και στη μη ευθεία απεικόνιση ανθρώπου, αλλά περισσότερο του κινητικού αποτυπώματός του, και της αίσθησης του θορύβου της πόλης. Ο ζωγράφος απαντά με τον δικό του τρόπο αποδίδοντας μία σύγχρονη και αξιοπρόσεκτη άποψη».

Η ερμηνευτική οπτική του καλλιτέχνη ενέχει σύμφωνα με τον κ. Καρπάλο βαθύτερες πτυχές, «σήμερα, η μοναξιά και αποξένωση, η ψυχολογία των ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ο διάλογος μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου ζητούν έναν νέο τρόπο αποτύπωσης και φυσικά εγείρουν νέα θέματα ενδιαφέροντος απαντώντας στους τρέχοντες προβληματισμούς και διακυβεύματα».

Σχετικά με την θεματική, ο κ. Καπράλος σημειώνει ότι «είναι η ίδια η πόλη που ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη, όπως «γράφει» στο ανθρώπινο συνειδητό και εγγράφεται στο συλλογικό ασυνείδητο. Το στοιχείο που καθιστά μοναδική την προσέγγιση του ζωγράφου είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της χειρονομιακής ζωγραφικής και της σχέσης με το χρώμα του κολορίστα που είναι ο ζωγράφος. Μια νεο-ιμπρεσσιονιστική διάθεση αναδύεται από τα έργα του, καθώς το σημείο εστίασης της προσοχής του δεν εδράζεται σε αυτό που βλέπει το μάτι αλλά στην γενική εντύπωση που αντιλαμβάνεται το μυαλό σε πρώτη ανάγνωση. Τα έργα του περιέχουν θόρυβο, και το συνολικό αποτέλεσμα κινήσεων αντίρροπων, αμφίρροπων και χαοτικών, όπως πραγματικά συμβαίνει στις πόλεις μας, στο πλήθος των ανθρώπων που διακινούνται, διαβιούν ή απλά περνούν, εκτελώντας κάθε στιγμή συναντήσεις και μίξεις  του ιδιωτικού με τον δημόσιο χώρο».

Από τεχνικής πλευράς «αν και στην ελαιογραφία σε μεγάλο βαθμό έχει ανταλλάξει τα πινέλα με τη σπάτουλα, ο Κλογέρης δεν επαφίεται  στην υπερβολική χρήση πάστας, αλλά περισσότερο στην αποτύπωση πολλαπλών επιμέρους στοιχείων με αφαιρετικό τρόπο. Στην κυριολεξία, ο θεατής υποθέτει μια λεπτομέρεια που δεν υπάρχει ή διατυπώνεται εντελώς αφαιρετικά, καθώς, εξαιτίας της άρτιας αποτύπωσης της κίνησης, το μυαλό προσθέτει στην αντίληψη του κάδρου στοιχεία που δεν βρίσκονται εκεί».


Έως την 1η Φεβρουαρίου 2020
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα |
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου