Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί με αφορά η Τέχνη; 28 επιστήμονες, καλλιτέχνες και "εραστές" της Τέχνης απαντούν!


Φιλότεχνοι και μη έχουμε μια νέα ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη «θεραπευτική» ιδιότητα της Τέχνης. Τους ορίζοντες μας έρχεται να διευρύνει η νέα έκδοση «Γιατί με αφορά η τέχνη, οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας». Αυτή την «ρωγμή» στις κατεστημένες αντιλήψεις περί Τέχνης θα διαρρήξει ο συλλογικός τόμος, όπως διαφάνηκε στην παρουσίαση του.

Οι συντελεστές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα αισιοδοξίας για την επαναστατική δύναμη της, που μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και να εμπλακεί με πολλές επιστήμες.
Πρόκειται για ένα συλλογικό  εγχείρημα που επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης Μαρία Αθανσέκου, όπως εκείνη μοναδικά ξέρει να ανοίγει νέα μονοπάτια με την λυρική μετάδοση των γνώσεων και της αγάπης της για τη Τέχνη.

Της Μαρίας Αλιμπέρτη

 Στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Επί Λέξει που ξεχείλισε κόσμο, έμπνευση και αγάπη παρουσιάστηκε το βιβλίο των Εκδόσεων Ηδυέπεια. Μια μικρή γιορτή στήθηκε άπό συνεργάτες που είναι πάνω απ’όλα φίλοι και αυτό αποτυπώνεται στην έκδοση.

Η σύλληψη της ιδέας ήρθε πριν καιρό, εξήγησε η επιμελήτρια του βιβλίου, Dr.Μαρία Αθανασέκου, αποδίδοντας την επιτυχία σε φίλους και συνεργάτες, τους οποίους ευχαρίστησε  για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. «Η πορεία ήταν περιπετειώδης ευχάριστα μας γέμισε δώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκ των συντελεστών, ο Dr. Αλέξανδρος Αργυριάδης μίλησε για ένα βιβλίο έργο τέχνης, όπως καταδεικνύεται και από το εξώφυλλο, «πέρα από το υλικό τεχνούργημα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το βιβλίο «έχει ψυχή γιατί τα κείμενα σε ταξιδεύουν και θέλεις να γνωρίσεις του συγγραφείς τους». Ο τόμος δομικά αρχίζει με τις πρώτες βοήθειες της Τέχνης,  τη σχέση της με την Εκπαίδευση, διερευνά το πώς την βιώνουν οι καλλιτέχνες κ.ά. αποδεικνύοντας ότι η Τέχνη είναι για όλους.

Με την σειρά της η διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής, Ζωή Κρόκου έκανε λόγο για ένα «διδακτικό εργαλείο για τον καθένα», με το οποίο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση τι είναι Τέχνη. Μάλιστα, η ίδια διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η διδασκαλία της Τέχνης στα παιδιά κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Στα θετικά του βιβλίου, η ιστορικός Τέχνης, Μελίνα Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι  οι αναγνώστες θα αποκτήσουν νέα συνείδηση  της σχέσης ζωής και Τέχνης καθώς προσφέρει πολλές διαστάσεις της απανταχού Τέχνης, με 28 κεφάλαια από 28 συγγραφείς  από διαφορετικούς χώρους, την Ιστορία και Αρχαιολογία, τις πολιτισμικές σπουδές, την ψυχολογία, την μουσειοπαιδαγωγικής κ. ά.. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της κ. Παπαϊωάννου στο γεγονός ότι η ιστορία της Τέχνης απουσιάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ακόμη και όταν εντασσόταν σε αυτό ήταν μάθημα επιλογής. Ομοίως, ο κριτικός Λογοτεχνίας, Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος μίλησε για τον άγονο τρόπο μετάδοσης του λογοτεχνικού πλούτου μέσα από την καταναγκαστική διδασκαλία στους μαθητές.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η τοποθέτηση της ειδικευόμενης ιατρού στο Ν.Γεννηματάς, Λένιας Ζωγάκη για την θετική συμβολή της Τέχνης στην εγκεφαλική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, την σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την αλληλένδετη σχέση Τέχνης και Επιστήμης.

Η Κόνυ ως μαθήτρια και αναγνώστρια αναφέρθηκε στο χάρισμα τη Μαρίας Αθανασέκου να παρουσιάζει ένα έργο τέχνης, όπως εκείνη το ζει να ανακαλύψουμε εαυτό μας μέσα από τη τέχνη και να αφυπνίζουμε όνειρα.
Η εικαστικός, Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού και Συμβόλων, Ειδικευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ρωξάνη Γιάννου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στη Μαρία και στη Τέχνη με στίχους, περιγράφοντας ότι σε δύσκολες συνθήκες κρατά το χέρι …που δίνει διέξοδο στο φορτίο μέσα μου, κάνει την καθημερινότητα πιο όμορφη, συνδέει με ανθρώπους χτίζοντάς γέφυρες…


Η εκδήλωση της παρουσίασης ολοκληρώθηκε μελωδικά με τις υπέροχες φωνές Νίκου 
Μαϊντα των Magic De spell  και του Νίκου Μεργιάλη των Μουσικών Ιχνηλατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου