Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Γη Art: Ζωγράφισε το κεραμικό σου και απελευθέρωσε τον καλλιτέχνη μέσα σου!

Σε μια μικρή «κυψέλη» καλλιτεχνικής παραγωγής και Πολιτισμού βρίσκει καταφύγιο  η δημιουργικότητα. Η έμπνευση βρίσκει την δική της έμπνευσης και οι εσωτερικές μας ανησυχίες τρόπους έκφρασης.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Στα Κάτω Πετράλωνα, το εργαστήρι «Γη Art» άνοιξε τις πύλες του για να μας φέρει πιο κοντά στην κεραμική, τον πηλό και το χώμα  και να «αγκαλιάσει» τις εσωτερικές αγωνίες μας που αναζητούν διέξοδο μέσω Τέχνης.

Όραμα των δημιουργών του της Ιωάννας Παπουλή και της Πηνελόπης Τριπάτζη το «Γη ART» να αποτελέσει ένα «πλανήτη» θετικότητας  με κατοίκους τους εραστές της Κεραμικής Τέχνης ή καλύτερα τους εκκολαπτόμενους δημιουργούς που επιθυμούν να ανακαλύψουν το «πάντρεμα» της Κεραμικής με άλλες Τέχνες.

Paint your own ceramic

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το «Paint your own ceramic» studio, όπου οι θαμώνες κάθονται χαλαρά, πίνουν τον καφέ τους και ζωγραφίζουν σε μία κούπα, ένα πιάτο και ότι άλλο τους εμπνέει.

Οι φιλόξενες οικοδέσποινες με καλωσόρισαν ένα Σαββατιάτικο απόγευμα στον βιομηχανικό χώρο, στον οποίο μετέφεραν την ζεστασιά τους διακοσμώντας  τον με τις δικές τους δημιουργίες αλλά και των εκπαιδευόμενων.  Σε μια σειρά από ράφια αλλά και στο παλιό σκρίνιο της γιαγιάς της Ιωάννας θαύμασα τα έργα των ερασιτεχνών εικαστικών που μαθαίνουν να ζωγραφίζουν πάνω στα κεραμικά και να εκτιμούν την πρώτη ύλη.

Τα κορίτσια μου εξηγούν ότι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια επιλέγουν ένα κεραμικό, το οποίο θα ζωγραφίσουν, το λεγόμενο «μπισκουί», το οποίο έχει ψηθεί στους 1050 βαθμούς Κελσίου.

Επιλέγω ανάμεσα σε κούπες, πιάτα, κουμπαράδες κ.ά. και κρατάω μετά προσοχής το μπισκουί μου και νιώθω ήδη τη θετική ενέργεια ενός χωμάτινου αντικειμένου. Κάθομαι ανάμεσα σε άλλους χαμογελαστούς συμμετέχοντας και μοιραζόμαστε το συναίσθημα της χαράς και της δημιουργικότητας. Ακούω την Πηνελόπη να εξηγεί σε μια μαμά που θέλει να δηλώσει συμμετοχή για τον λιλιπούτειο καλλιτέχνη της και να διαβεβαιώνει ότι τα χρώματα δεν είναι τοξικά και ότι μπορεί να λάβει μέρος στα παιδικά εργαστήρια.

Το πινέλο μου κινείται πάνω στην επιφάνεια και ο εγκέφαλός μου χαλαρώνει επιτέλους μετά από μια κουραστική εβδομάδα. Τα χρώματα πάνω στον  κουμπαρά μου φαίνονται παλ, αλλά όταν ψηθεί στο καμίνι το αποτέλεσμα θα είναι πιο έντονο λόγω του γυαλιού, μου εξηγεί η Ιωάννα. Επίσης, κατόπιν του ψησίματος  το αντικείμενο θα είναι χρηστικό, δηλαδή ασφαλές για χρήση, όπως ένα πιάτο, μια κούπα κ.ά..

Φιλοσοφία του χώρου

Παράλληλα με την ζωγραφική αναπτύσσεται η συζήτηση μεταξύ μας και η Ιωάννα μας εξομολογείται ότι «μέσα από την Κεραμική έμαθα  να αγαπώ το απρόσμενο». Μιλώντας με τρυφερότητα για τη Τέχνης της εξηγεί πως η ενασχόληση αυτή την άλλαξε χάρη στα φυσικά υλικά που την έφεραν πιο κοντά στη φύση, «νιώθεις μια γείωση» λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι σύντομα στον χώρο του Γη Art θα αρχίσουν και εργαστήρια κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, όπου θα μπορείς να φτιάξεις το δικό σου κεραμικό αντικείμενο από την αρχή, αλλά και εργαστήρια άλλων τεχνών, όπως φωτογραφία και άλλα.

Ωράριο Λειτουργίας:
Πέμπτη    17:30-21:00
Παρασκευή 17:30-21:00
Σάββατο  12:30-20:30
Κυριακή    17:30-21:00

Διεύθυνση:
Αλκμήνης 51 και Πτολεμαΐδος 
Κ. Πετράλωνα, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλέφωνο 6979551431


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου