Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

11 δίλεπτα βίντεο με τους θησαυρούς του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου



Ένα σύντομο βίντεο με τα κειμήλια του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μπορεί να αποτελέσει μια μικρή κιβωτό της μνήμης αποτελεί μια μικρή γεύση του εγχειρήματος του υπουργείου Πολιτισμού. 
Με οπτικοακουστικό υλικό μεταφερόμαστε νοερά στον χώρο, αφού λόγω της επιδημίας δεν έχουμε τη δυνατότητα επίσκεψης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εκεί, φυλάσσονται τα σημαντικά αυτά τεκμήρια του Ελληνικού Αγώνα για την απελευθέρωση γι’ αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού μας προσφέρει την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε με 11 συνολικά βίντεο αφιερωμένα στους θησαυρούς του μουσείου.
Μια κάμερα τηλεφώνου γίνεται ο πομπός του μηνύματος του αγώνα και μέσο για να μην χαθεί το νόημα της ημέρας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 199 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης.
«Συζητώντας με την Ιστορία» είναι ο τίτλος των σύντομων «περιπάτων», στους οποίους μας καλεί το ΥΠΠΟΑ, καθιστώντας πιο όμορφες και ψυχαγωγικές τις ημέρες που «μένουμε σπίτι».

Φιλόξενος οικοδεσπότης ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν μας καλωσορίζει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και μας παρουσιάζει τη χάρτα του Ρήγα, μας μιλά για τα εμβληματικά κειμήλια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.
Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία μπορούμε να θαυμάσουμε το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης, τα εντυπωσιακά ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων, την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, την περικεφαλαία του Λόρδου Βύρωνα.
Φυσικά μπορούμε να διδαχτούμε περισσότερα για τους αγωνιστές και το όραμά τους, το νεοελληνικό κράτος μέσα από τις υδατογραφίες του Λούντβιχ Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στο στρατό του Όθωνα, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το 1844, και τέλος τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτήριου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτος.
Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα βίντεο από το κανάλι του υπουργείου πολιτισμού:https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου