Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

10 Μουσεία μπορείτε να ανακαλύψετε online χάρη στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης



Οι πύλες των μουσείων της χώρας «ανοίγουν» χάρη σε ψηφιακά μέσα τα οποία μας προσφέρουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε χιλιάδες εκθέματα και έργα τέχνης των ελληνικών μουσείων από το σπίτι. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) μας παρέχει τη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr, που έχει αναπτύξει περιλαμβάνοντας ψηφιακές συλλογές 10 ελληνικών μουσείων.
 Μπορούμε λοιπόν να θαυμάσουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λαογραφικές συλλογές και άλλα τεκμήρια από την αρχαιότητα έως τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.
Από τους εξής πολιτιστικούς χώρους:

1. Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου:  
Χάρη στο SearchCulture.gr μπορούμε να απολαύσουμε έργα των πιο διάσημων ξένων καλλιτεχνών, όπως των Goya,  El Greco,  Matisse,  Picasso,  de Chirico και Rembrandt. Γνωρίστε ή ξανα-αγαπήστε το έργο Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως είναι η λαϊκή τέχνη του Θεόφιλου, οι γλυκές οικογενειακές στιγμές του Ιακωβίδη, οι θαλασσογραφίες του Βολανάκη, τα νοσταλγικά πορτραίτα του Λύτρα.

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Θα θαυμάσουμε 
αγγεία και σκεύη οικιακής και λατρευτικής χρήσης τα οποία καταδεικνύουν άνθηση του εμπορίου. Δείτε το διάσημο Σφράγισμα του Δεσπότη, μία μοναδική παράσταση στη μινωική τέχνη, το οποίο, μαζί με μεγάλο αριθμό πήλινων σφραγισμάτων και δισκίων, μαρτυρούν τη λειτουργία ενός εξελιγμένου συστήματος διοικητικής οργάνωσης.


3. Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου
Στη συλλογή του μπορούμε να δούμε όπλα από τον αγώνα του 1821, σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά πιάτα και ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειούς και περίτεχνα υφαντά.
Επίσης να μελετήσουμε τον πλούτο των συμβόλων στα
 κεντήματα της συλλογής, ένα αμάλγαμα βυζαντινών στοιχείων (έλικες, δικέφαλοι αετοί), ανατολίτικων στοιχείων (γλάστρες, γαρίφαλα κ.λ,π.) και ντόπιων (πέρδικες, φίδια, πουλιά, εκκλησιές). Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα κοσμήματα, τα οποία καταδεικνύουν την τέχνη της αργυροχοίας στην περιοχή και τα προσωπικά αντικείμενα, πολλά του ίδιου του Αβέρωφ, όπως και οι ξυλόγλυπτες γκλίτσες.

4. Μουσείο Καζαντζάκη - Θεατρικό Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη

Θα βρούμε οργανωμένα θεατρικά αρχεία της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια, μπορείτε να ανακαλύψετε ζωγραφικά σχέδια, αφίσες θεατρικών παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία κ.ά.

5. Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ
Μπορούμε να περιηγηθούμε στις συλλογές του και να ανακαλύψουμε τις κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, μέσα από 100 αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι ο Γύζης, ο Βολανάκης, ο Ιακωβίδης, ο Παρθένης και άλλοι.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα έργα της συλλογής είναι «
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Λύτρα, το οποίο ζωγράφισε ο καλλιτέχνης βασισμένος στις διηγήσεις του Κανάρη. Επισης ξεχωρίζει και η «Βάρκα Ελλήνων» του Τσόκου, τόσο επίκαιρη θεματικά γιατί απεικονίζει φυγάδες από την Πάργα το 1819 σε μια βάρκα που παραδέρνει στα κύματα καθώς η «Προσωπογραφία του Παύλου Μελά» του Ιακωβίδη, τα οποία είκναι κάποια από τα πιο αγαπημένα και γνωστά έργα της συλλογής.
 

6. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Παρατηρώντας μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, έγγραφα και φωτογραφίες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως για παράδειγμα το διαβατήριο του Βενιζέλου ή η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη και πολλά άλλα, θα αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.



7. Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS»
Μπορούμε να ανακαλύψουμε χρήσιμα στοιχεία, ανά επιστήμη, όπως για παράδειγμα Ιατρική, Φυσική και Μετεωρολογία, ή χρησιμοποιείστε τα φίλτρα αναζήτησης για να εντοπίσετε περιεχόμενο ανά χρονολογία ή ανά θέμα, όπως τα εμπλούτισε το ΕΚΤ.

8. Κέντρο Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής- Μουσείο Φρυσίρα
Περιλαμβάνει περί τα 3.000 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από 272 καλλιτέχνες, αποτελεί έργο ζωής του μαικήνα, συλλέκτη και δικηγόρου Βλάση Φρυσίρα. Ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Δημήτρης Μυταράς, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και το πορτραίτο του Φρυσίρα το 1989, ο Νίκος Χουλιαράς και ο Κώστας Τσόκλης είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύονται στη συλλογή.


9. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
Μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα στοιχεία για  τον παραδοσιακό πολιτισμό  από το υλικό του ΛΕΜΜΘ, ιδιαίτερη αξία έχουν τα 867 ηχητικά τεκμήρια, συνεντεύξεις κατοίκων Θεσσαλονίκης για την έκθεση "Αστικό Σπίτι Θεσσαλονίκης, 1880-1912" και τα οποία περιγράφουν αναμνήσεις κατοίκων για το πώς ήταν η ζωή και τα σπίτια έναν αιώνα πριν.
Δείτε τα τεκμήρια της συλλογής μέσα από το SearchCulture.gr

Πηγή: http://www.ekt.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου