Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων: Μέτρα και συστάσεις σε επισκέπτες και επαγγελματίες




Οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια ανοίγουν της πύλες τους ξανά το κοινό από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου, μετά το προσωρινό λουκέτο λόγω της καραντίνας.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί το πρώτο βήμα για την σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας.

Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων συμπίπτει με την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, τα οποία είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου.

Μέτρα
 Σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη έχει εκπόνηθεί σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων,σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Για λόγους προστασίας από τον SARS-COV-2 εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου.
Στο πνεύμα αυτό προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. 
Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που συμπίπτει άνοδος και κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό».

Συστάσεις: 
 Οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν τα εξής:
- Την απόσταση 1,5 μέτρων κατ΄ ελάχιστον, τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου.
- Την αναμονή θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.
- Ισχυρή σύσταση χρήσης μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος
Για τους ξεναγούς είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης. 
Στους αρχαιολογικούς χώρους θα βρίσκονται για αυτοψία κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ με στόχο την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Τα μέτρα επαναξιολογούνται και επικαιροποιούνται.

Πωλητήρια-αναψυκτήρια
  Οδηγίες έχουν δοθεί και για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.
Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take - away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Το υπουργείο επισημαίνει ότι από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν.

Ωράριο λειτουργίας:
https://www.culture.gov.gr/DocLib/%CF%89%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF.pdf?fbclid=IwAR1JtwmEFKHLfrWCWvWIOCnYvwDA-XJ7Vpopwo-EU3sJZlRl4eklk_G03LM

Για τα εισιτήρια:
 https://etickets.tap.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου