Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν τα ρολόγια έδειχναν την ώρα της Επανάστασης: Έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


Την κρίσιμη ώρα της Επανάστασης αντικατοπτρίζει η έκθεση «Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του ’21» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Μικρά κομψοτεχνήματα φορεμένα από τους πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκεια του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
 
Η περιοδική έκθεση παρατείνεται έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.



Τα εκθέματα

Τα προσωπικά αντικείμενα ανήκαν στους πρωταγωνιστές  του Αγώνα της Ανεξαρτησίας  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκο Μπότσαρη,  Κανέλλο Δηλιγιάννη,  Σπύρο Μήλιο, Γεώργιο Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Αινιάνα, Καλλίνικο Καστόρχη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρο Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου  και Ιωάννη  Καποδίστρια.  
Παράλληλα, παρουσιάζονται άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, τις εικόνες τους και τα έγγραφά τους, προσθέτοντας στοιχεία στη σκιαγράφηση της δράσης και της προσωπικότητάς τους.
Τα εκθέματα ανήκουν στη Συλλογή του ΕΙΜ προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου  αρχές του 20ού αιώνα.
Πρόκειται μικρά δημιουργήματα των γνωστότερων αγγλικών, γαλλικών και ελβετικών οίκων που εισήγαγαν ρολόγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα, αναβιώνουν την τεχνογνωσία της εποχής τους, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυτικών οίκων ωρολογοποιίας.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης αποτελεί η σχέση του Ιωάννη Καποδίστρια με το χρόνο, ενώ ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης έχει η δράση του Έλληνα Αγωνιστή-Φιλικού Στέφανου Στεφανόπουλου ενός δεύτερης γενιάς  ωρολογοποιού που έδρασε ως φιλικός στην προεπαναστατική Αρκαδία.

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 9:00-14:00. Τηλ. επικοινωνίας: 2103237315-6.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου