Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Art heals: Καλλιτεχνική πρωτοβουλία που «θεραπεύει» την άνοια

 





Καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από άνοια και ευαισθητοποιούν τους υπόλοιπους μέσω της Τέχνης. Στόχος τους είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και συνδράμει στην επίλυση του αναδυόμενου κοινωνικού προβλήματος καθώς οι αριθμοί μαρτυρούν αύξηση των πασχόντων. Κατά την άποψη του Edgar Degas «Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν», οι δημιουργοί εφιστούν την προσοχή μας σε μια ασθένεια που στερεί τη μνήμη, με πολλές άλλες συνέπειες.


Η ομαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στον χώρο 
ART 16 CREATION SPACE (Αρτεμησίου 16, Κεραμεικός) στις 19 Σεπτεμβρίου θα συμβάλλει στη συλλογή χρημάτων μέσω λαχειοφόρου αγοράς των έργων  για τους σκοπούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Το εγχείρημα είναι πρωτοβουλία του κ. Θωμά Πατιού, ο οποίος είχε την ιδέα στήριξης των ατόμων με άνοια μέσα από προσωπικό του βίωμα.

Για τρίτη χρονιά ο κ. Πατιός συσπειρώνει περισσότερους από 50 καλλιτέχνες για τον καλό σκοπό αυτόν. 

Με πυρήνα την έκθεση διοργανώνονται  παράλληλες δράσεις, ενώ φέτος θα εκδοθεί λεύκωμα με έργα των συμμετεχόντων και τις τρεις χρονιές διοργάνωσης, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης, διδάσκουσα στο ΕΑΠ και στο Πανεπιστήμιο Frederick δρ. Μαρίας Αθανασέκου. Επίσης, η ίδια θα πραγματοποιήσει στις 30 Σεπτεμβρίου (19.00) διάλεξη με θέμα «Οι πρώτες βοήθειες στην Τέχνη». Η αισθητική απόλαυση  και η δημιουργικότητα». Εικαστικό εργαστήριο ενηλίκων «Η Τέχνη ως καταφύγιο της ψυχής και μονοπάτι της ζωής» θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου (18.00-20.00) από την Ρωξάνη Γιάννου, ΜΑ Καλές Τέχνες, ΜΑ Ιστορία των Συμβόλων, Ειδικευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.


Ο κ. Πατιός εξηγεί ότι «συνεχίζουμε  την προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το έργο μας,  να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί περισσότερο ο κόσμος για την νόσο  μέσα από το έργο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

 Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας  θα υπάρξει ενημέρωση για την χωρητικότητα των θεατών-επισκεπτών, θα διατεθούν αντισηπτικά και μάσκες και θα τηρηθούν αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς οι εν λόγω εκδηλώσεις έχουν σκοπό την προαγωγή της Υγείας. 

Η ολοκλήρωση της έκθεσης με την κλήρωση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 19.00.


*Tα φωτογραφικά στιγμιότυπα προέρχονται από την περσινή έκθεση ART HEALS II

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου