Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Μια Έκθεση – Τρεις Ενότητες: Ο Σταύρος Κοτσιρέας επιστρέφει στο αθηναϊκό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι

 

 


Χαρακτηριστικές τοπιογραφίες, δίπτυχα έργα από τη σειρά Σιωπηλή Φύση που επαινέθηκε ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μαζί με ορισμένα από τα γλυπτά που απαρτίζουν τη μεγάλη πολυμεσική εγκατάσταση με τίτλο «Μεταμορφώσεις» είναι δείγματα του καλλιτεχνικού στίγματος του Σταύρου Κοτσιρέα στο αθηναϊκό γίγνεσθαι.

 

Εξπρεσιονιστική πινελιά και ρομαντική διάθεση, με έμπνευση από τη φύση ο καλλιτέχνης κινείται στα όρια της αφαίρεσης, «οι πίνακες δεν προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά περισσότερο να αποδώσουν έναν ψυχικό τόνο» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Αναστασία Μανιουδάκη.


 


Δυναμική εκθεσιακή επάνοδο ετοίμασε ο κ.Κοτσιρέας στην Ελλάδα καθώς  για περισσότερο από δέκα χρόνια ζει στην Αγγλία και δραστηριοποιείται κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων.


Στο πλαίσιο της έκθεσης στην  Chili Art Gallery με τίτλο «Μια ΈκθεσηΤρεις Ενότητες», οι επισκέπτες θα πάρουν μια πρόγευση της εγκατάσταση, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο την ερχόμενη Άνοιξη.

Αξίας επίσκεψης θα είναι άλλωστε η έκθεση καθώς θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από την τριακονταετή πορεία του καλλιτέχνη.

 

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Αναστασία Μανιουδάκη στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Στην εποχή του ηχητικού παροξυσμού, όπου η αυτοπραγμάτωση του σύγχρονου ανθρώπου επιτυγχάνεται μέσω της δυνατότερης φωνής, η αισθητική και πνευματική μας ισορροπία επιβάλλει την επαφή με την ευεργετική σιωπή. Ποιος είπε, όμως, ότι η σιωπή δεν έχει τη δική της φωνή; Στα έργα του Σταύρου Κοτσιρέα η φωνή της σιωπής αποκαλύπτεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη, τις τοπιογραφίες του, μέσα από την απουσία της ανθρώπινης παρουσίας, ενώ στη δεύτερη, μέσα από τη διανοητική διαδικασία της έμπνευσης, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στο φως με τις Σιωπηλές φύσεις του. Επιπλέον, στην τρίτη, πιο πρόσφατη ενότητα, ο καλλιτέχνης σχολιάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.»

 

 

Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13, Κολωνάκι) 

Ανοιχτά Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30-18.00 και Σάββατο και Κυριακή 11–15.00, 

από 2/9 έως και 12/9/2020 

 Ελεύθερη Είσοδος

Υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.


Ό
λες τις ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, ευχαριστούμε για το άρθρο, παρακαλώ διορθώσετε τη δ/νση Δημοφώντος 12-15, στο ΘΗΣΕΊΟ, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή