Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, το μνημείο με τα υπέροχα συμπλέγματα και ψηφιδωτά!




«Κόσμημα» για τα Δωδεκάνησα και σπουδαίο κέντρο πολιτισμού για όλη την Ελλάδα αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, καθώς στεγάζει όλα τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στο πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και σήμερα. Το μουσείο είναι διατηρητέο μνημείο καθώς κτίστηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας των Δωδεκανήσων (1912-1943), ενώ βρίσκεται στη κεντρική πλατεία της πόλης της Κω. 

 

Του Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου

 

 


Εκθέματα

 

Η τρέχουσα έκθεση αποτελείται από γλυπτά και μνημεία που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή.  Στο μουσείο φυλάσσονται και εκτίθενται τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν από τους χώρους ανασκαφής της Αγοράς και του Δυτικού αρχαιολογικού χώρου στη πόλη της Κω, καθώς και αριστουργήματα προερχόμενα από μνημεία όπως ο Βωμός του Διονύσου, το Ωδείο, το Πάνθεον και η Ρωμαϊκή Οικία της Κω (Casa Romana).

Στον ισόγειο χώρο του μουσείου –ο μόνος επισκέψιμος χώρος διότι στο υπόγειο και στον πρώτο όροφο φυλάσσονται προς το παρόν τα αρχαιολογικά ευρήματα -σημαντική είναι η έκθεση γλυπτών με έργα από τα ελληνιστικά έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, μαζί με τα ψηφιδωτά.


Στον προθάλαμο ξεχωρίζει το υπερφυσικό κεφάλι της Ήρας του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά και το επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση λέοντος. Στη δυτική αίθουσα εκτίθενται αγάλματα ελληνιστικής εποχής, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν φυλαγμένα στις στοές του Ωδείου: άγαλμα αθλητή, γυναικείες μορφές που φέρουν τις περίφημες Κώες εσθήτες, κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανδρικός κορμός, και άλλα γλυπτά. 


  Στη βορειοδυτική αίθουσα εκτίθεται το επιβλητικό άγαλμα του καταγόμενου από την Κω Ιπποκράτη, Πατέρα της Ιατρικής, του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ στους τοίχους παρουσιάζεται ανάγλυφο με παράσταση συμποσίου εξαίρετης υστεροαρχαϊκής τέχνης, καθώς και επιτύμβια γλυπτά της υστεροαρχαϊκής και κλασικής περιόδου.

Παράλληλα, στη βόρεια αίθουσα του μουσείου βρίσκονται αγάλματα Δήμητρας, Κόρης και Αθηνάς που προέρχονται από αγροτικό ιερό στην περιοχή Πυλί. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικά αγάλματα Αφροδίτης, Νυμφών, Τύχης και σύμπλεγμα γλυπτών.

Στην ανατολική αίθουσα εκτίθενται αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσά τους ένας καθιστός Ερμής και μια Δήμητρα. Στο αίθριο ρωμαϊκά αγάλματα Αρτέμιδος, Ασκληπιού, Υγείας, καθώς και σύμπλεγμα Διονύσου και Σατύρου, οι οποίοι περιβάλλουν ψηφιδωτό δάπεδο που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω.


Ένα ακόμη ψηφιδωτό, ελληνιστικής εποχής, με παράσταση θαλάσσιου βυθού, κοσμεί τον βόρειο τοίχο του περιστυλίου και προέρχεται από την αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).  Διαβάστε επίσης:  
Σε ποιο νησί υπάρχει ανακαινισμένη έπαυλη από την εποχή της αρχαίας Ρώμης; https://cultureloversgr.blogspot.com/2019/03/blog-post_17.html

Ο πρώτος όροφος του κτιρίου φιλοξενεί τη μεγάλη συλλογή αγγείων και άλλων μικροευρημάτων της Κω, αλλά η είσοδος των επισκεπτών σ' αυτόν δεν είναι ακόμα δυνατή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ανήκει στην αρμοδιότητα της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 




Κατασκευή του μουσείου

 

Η εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου και η ολοκλήρωση κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου της Κω έγιναν την περίοδο της Ιταλοκρατίας στο νησί, όταν Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου ήταν ο Μάριο Λάγκο. Το 1934 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων πιθανότατα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ροδόλφο Πετράκο, ενώ η οικοδόμηση του κτιρίου έγινε πάνω στο τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας πόλης. Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης της Κω, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1986. 


Ανακαίνιση

 

Τον Ιούνιο του 2011 ανακοινώθηκε η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, του έργου «Αποκατάσταση-επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω». Το μουσείο άρχισε και πάλι να λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το 2016.

 


Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, το μουσείο αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκεψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε αριθμό επισκεπτών, σε ολόκληρη την χώρα.


Το έργο ανακαίνισης του αρχαιολογικού μουσείου της Κω άρχισε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, ενώ συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών, καθώς και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων, αλλά και των πολυάριθμων αρχαιολογικών θησαυρών. 

 

 

 

Πηγές

 

https://www.kos4all.com

 

https://caraviabeach.gr/kos-museum-of-archaeology-gr

 

https://www.kosinfo.gr

 

https://www.iefimerida.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου