Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Πως τίμησαν τα μουσεία την επέτειο του Πολυτεχνείου;

 


Το «λουκέτο» λόγω των μέτρων προστασίας και του lockdown δεν εμπόδισε τα μουσεία και τα μορφωτικά ιδρύματα της χώρας να μας υπενθυμίσουν το νόημα αυτής την ιδιαίτερης ημέρας της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Την μνήμη από τον αγώνα των νέων στις 17 Νοεμβριου του 1973 στο Πολυτεχνείο, με τους πολλαπλούς συμβολισμούς και τις αξίες ανέδειξαν οι μουσειακοί οργανισμοί και τα πολιτιστικά ιδρύματα μέσω της Τέχνης. 

Σε εορταστικό κλίμα, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα ήταν οι αναρτήσεις τους στις επίσημες σελίδες στα social media:  

 


Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανάρτησε το γραμματόσημο «Η έξοδος από το Πολυτεχνείο», ελεύθερη σύνθεση του Παναγιώτη Γράββαλου.  Πρόκειται για γραμματόσημο από την αναμνηστική σειρά με τίτλο "10 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου" που κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) το Νοέμβριο του 1983. Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ.




Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου διάλεξε ένα έργο του Τάσσου ( Αναστάσιος Αλεβίζος, 1914 - 1985) με τίτλο «Τα παιδιά της ασφάλτου» (1974)μια υλογραφία σε χαρτί, 69 x 142 εκ., δωρεά Α. Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου.

 

 Με έργο του Τάσσου τίμησε την ημέρα του Πολυτεχνείου η Βιβλιοθήκη της Βούλης «17 Νοέμβρη» (1973) από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων (αρ. ευρ. 705)


Για την γιορτή της Δημοκρατίας το Μουσείο Μπενάκη  κοινοποίησε έργο του Αλέξη Ακριθάκη 1968, που είχε εκτεθεί από την έκθεση "τσίκι-τσίκι" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτiσμού  (24/09/2019 - 17/11/2019).

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) ανέσυρε από τα καλλιτεχνικά του αρχεία-τις ψηφιακές συλλογές του ΜΙΕΤ, το έργο «Η Χούντα ως ύαινα», (1969) Αρχείο Δημοσθένη Κοκκινίδη.

 



 


H Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα επέλεξε το έργο ''Νοέμβρης 1973 '' του Παναγιώτη Γράβαλλου από τη
Συλλογή Δωρεών -Αγορών του Δήμου Λαρισαίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου