Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Μουσείο Ιατρικής Κρήτης: Ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγής και επεξεργασίας γνώσεων

 



Αναζητώντας να βρω κάποιο μουσείο υγείας στην Ελλάδα, με αφορμή την επικαιρότητα, βρέθηκα στην σελίδα του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης. Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια που υιοθετεί την οπτική του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Βήμα για την επιστήμη αποτελεί το Μουσείο Ιατρικής στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα από τον μη κερδοσκοπικού Συλλόγου, του Μορφωτικού Συλλόγου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για  «να αποτελέσει ένα υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Ιστορίας της Ιατρικής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».




Ιστορικά ιατρικά βιβλία, ιατρικά και χειρουργικά εργαλεία, παλαιά ιατρικά μηχανήματα, φαρμακευτικά σκεύη και ιστορικής σημασίας,
καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνιστούν τα εκθέματά του. Ο επισκέπτης στις 10 προθήκες μπορεί να δει παλαιά ιατρικά βιβλία και συγγράμματα, ιατρικά και χειρουργικά εργαλεία, καθώς και διαφόρων ειδών φιαλίδια με ιστορικής σημασίας φαρμακευτικά σκευάσματα του προηγούμενου αιώνα.

 


Τα περισσότερα εκ των εκθεμάτων συγκεντρώθηκαν από δωρεές των συγγενών διακεκριμένων υγειονομικών της Κρήτης, οι οποίοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της ιατρικής, της φαρμακευτικής και γενικότερα των επιστημών υγείας στην Κρήτη, και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.



Επιδίωξη δεν είναι η «μουσειοποίηση» της Ιατρικής, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του μουσείου  «αφού πρόκειται για επιστήμη σε διαρκή εξέλιξη, αλλά η επαφή του επισκέπτη με εκθεσιακές ενότητες που δημιουργούν μια ουσιαστική σχέση εξοικείωσης με τις ιατρικές πρακτικές και, εντέλει, την αφετηρία μιας περιήγησης στον κόσμο της Ιατρικής για τους "μη ειδικούς».


 Πρόθεση αποτελεί όχι μόνο η προβολή παλαιών και «ξεχασμένων» αντικειμένων, αλλά το μουσείο να αποτελέσει «ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγής και επεξεργασίας γνώσεων, πληροφορίας και ψυχαγωγίας», αποβλέποντας όχι μόνο τον υγειονομικό, αλλά κυρίως τον κάθε μεγάλο αλλά και μικρό επισκέπτη.

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν διαγνωστικά-κλινικά εργαλεία, τεκμήρια από εργαστήρια, την γυναικολογία , φάρμακα οφθαλμιατρικά, είδη υγιεινής χειρουργικά και οδοντιατρικά εργαλεία, ακτινολογκά και απεικόνιση καθώς και ανατομία. Επίσης, το μουσείο διαθέτει και συλλογή βιβλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η ψηφιοποίηση ενός τμήματος από τις έντυπες συλλογές του στα πλαίσια ιδρυματικής πρότασης από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

Η έκθεση

 

Η έκθεση είναι χωρισμένη χρονικά αλλά και θεματικά: Η ιατρική στην Κρήτη (Μινωική Ιατρική, Eνετοκρατία, Τουρκοκρατία), Βότανα και Φάρμακα, Δημόσια Υγεία- λοιμώδη- (ασθένειες και κοινωνικός αποκλεισμός- Λέπρα και Σπιναλόγκα), Ιατρικά εργαλεία, Οραση- ένα παράθυρο στον κόσμο  καθώς Ιατρική και Τέχνη.

Πέρα από την παρουσία αντικειμένων- τεκμηρίων, την αφήγηση του μουσείου αναδεικνύεται από διαδραστική εικαστική έκθεση που υλοποιήθηκε το 2011 με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα αφορούν την ευρύτερη επαφή της ιατρικής επιστήμης με τον άνθρωπο, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής όπως επίσης και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην σχέση της ιατρικής με τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική.

 

Βαρύτητα  δίνεται στον εκπαιδευτικό, διδακτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητέςπρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η διδασκαλία του μαθήματος Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου που διδάσκεται στο Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πανδημία θα βρείτε στην ψηφιακή έκδοση του μουσείου με αφιέρωμα στη λοίμωξη covid-19 http://museum.med.uoc.gr/files/2020_afieroma_covid.pdf

 

Πηγή: http://museum.med.uoc.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου