Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ψηφιακή περιήγηση στο ΕΑΜ: «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση»




Για τους «εθισμένους» στη Τέχνη και την Ιστορία, σαν εμάς, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου προτείνει μια εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Δι’αυτά πολεμήσαμεν Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση».

Ο τίτλος της έκθεση προέρχεται από το απόφθεγμα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη,  αφού ότι ο αγώνας των Ελλήνων  θεμελιώθηκε όχι μόνο στην απαίτηση του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, αλλά και στην ιστορική του ταυτότητα  που «τεκμηριώνεται» μέσα από τα μοναδικά έργα των αρχαίων προγόνων.

 




Η περιοδική έκθεση παρουσιάστηκε στο μουσείο τον προηγούμενο Χειμώνα, έλαβε παράταση λόγω του πρώτου lockdown και πλέον διατίθεται διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του μουσείου. https://www.namuseum.gr/en/vr_21/

Η εν λόγω έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.Στο εγχείρημα αυτό  μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους της έκθεσης θαυμάζοντας 26 αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, 2 πήλινα αγγεία, 2 χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και πατώντας με το ποντίκι του υπολογιστή σας πάνω στα «i» μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες  για τα εκθέματα και το ιστορικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες είναι στα αγγλικά, αλλά με το zoom μπορείτε να διαβάσετε το εποπτικό υλικό (κείμενα) της έκθεσης.

 


 Οι αρχαιότητες διανοίγουν έναν «διάλογο» με 26 νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά  τους από Ευρωπαίους δημιουργούς: 8 ζωγραφικά έργα (ελαιογραφίες και υδατογραφίες), 11 λυτά χαρακτικά, 4 εικονογραφημένες εκδόσεις και 3 τέχνεργα των διακοσμητικών τεχνών, προσωρινά δάνεια από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή ΄Εργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, τη Συλλογή Stephan Adler καθώς και τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.





Έχετε τη δυνατότητα να μετακινηθείτε προς τις άλλες αίθουσες πατώντας πάνω στα κόκκινα βέλη, να έρθετε πιο κοντά στα εκθέματα με τα κουμπιά zoom in και zoom οut και να νιώσετε έστω και λίγο από την ατμόσφαιρα και την αύρα της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου