Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Διαδικτυακή έκθεση για τους ελληνοπερσικούς πολέμους με συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

  

Η έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» αναρτήθηκε με αφορμή συμπλήρωσης 2500 χρόνων από την επέτειο δύο ιστορικών μαχών του 480 π.Χ., της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί η παρουσίαση της ιστορικής αφήγησης, όπως αυτή συγκροτείται από τη μελέτη των πηγών, κειμένων και επιγραφών, από τις έρευνες πεδίου, τις ανασκαφές και τα κινητά ευρήματα που αυτές έφεραν στο φως.

 

H έκθεση  είναι εμπνευσμένη από πηγές, τους ιστορικούς συγγραφείς, που έζησαν τα ίδια τα γεγονότα ή έζησαν τον απόηχο τους, ενώ η επίδρασή τους καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμη και σήμερα. https://ilia-olympia.org/.../%e1%bc%b1%cf%83%cf%84%ce%bf.../


Η αρθρωτή έκθεση αποτελεί μια δυναμική, πολυεπίπεδη και πρωτότυπη δράση, η οποία σχεδιάστηκε στη λογική των συνεργειών και της διασύνδεσης των Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η έκθεση αναφοράς για τα ιστορικά γεγονότα στο φυσικό χώρο εννέα συνεργαζόμενων Μουσείων που διαθέτουν στις συλλογές τους έργα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα αυτά, υπό το συντονισμό του Τμήματος Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://2500years.culture.gov.gr ο ψηφιακός επισκέπτης περιηγείται απολαμβάνοντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση (ελλ/αγγλ), πηγές, συνδέσεις κ.ά.).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται  τεκμήρια και μικρά σπαράγματα ασήμαντα σε πρώτη ματιά, τα οποία ανασυνθέτουν τα γεγονότα, σκιαγραφούν την ατμόσφαιρα της εποχής και  τη συνολική εικόνα της σύγκρουσης των δύο κόσμων, Ανατολής και Δύσης, που καθόρισε τον ρου της Ιστορίας.

Η παραγωγή της έκθεσης είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά), εύχρηστη πλοήγηση και δυναμικό περιεχόμενο. Αξιοποιεί τις διαθέσιμες οπτικοακουστικές δυνατότητες και απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να προσφέρει ένα άρτιο και ολιστικό ψηφιακό περιεχόμενο και ελκυστικό τεχνικό αποτέλεσμα παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν πολλοί συντελεστές μεταξύ των οποίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, παρέχοντας εποπτικό υλικό και κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου