Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Τι έκρυβε το οικόπεδο που θα χτιστεί το νέο Δημαρχείο Παιανίας;

 Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο με σχεδόν ολόγλυφη απόδοση των μορφών, στην Παιανία, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

 

Σε σωστική έρευνα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, επί της οδού Παλαιοπαναγιάς, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο Παιανίας, εντοπίσθηκε το εν λόγω μνημείο, το οποίο βρισκόταν σε νεκροταφείο. Ο χώρος αυτός ήταν εντός του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν, στα ΝΔ του λόφου Κατσουλέρθι.

 


Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν αποσπάσματα του και συγκεκριμένα δυο τμήματα, στα οποία εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος. Σύμφωνα με την περιγραφή της Εφορείας, στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Η μορφή είναι ενδεδυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο. Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι.

 

Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον Ι.Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα (Γλυπτοθήκη Μονάχου).

Η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν ο Δημήτριος Φαληρέας απαγορεύσει δια νόμου (317 π.Χ.) την κατασκευή πολυτελών ταφικών μνημείων.

Το ανάγλυφο μεταφέρθηκε προς φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας.

Η ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Στο οικόπεδο ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου