Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Εφορεία Ενάλιας Αρχαιολογίας: Επετειακή μουσειακή παρέμβαση στην Πύλο

 



Την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση γιορτάζει η Εφορεία Ενάλιας Αρχαιολογίας αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων εκθέματα από την  συλλογή των πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux.

Η εν λόγω συλλογή μας μεταφέρει στα χρόνια της προσπάθειας και την αγωνίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον Τούρκικο ζυγό. Αυτός είναι και ο λόγος που  ο συλλέκτης επιθυμούσε να τα δωρίσει στην χώρα μας ώστε να σήμερα να εκτίθενται στο αρχοντικό του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα  στην Πύλο.

Πήγη: Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα, τα οποία αποδίδουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τοπία της εποχής εκείνης, ενώ επικεντρώνεται  η προσοχή του επισκέπτη στους πίνακες όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θέμα συναφές με αυτό τον τόπο.

Άξιο λόγου ότι ο  φιλέλληνας δημοσιογράφος Rene Puaux, o ο οποίος είχε κάνει έργο ζωής τη συλλογή χαρακτικών, εγγράφων και ενθυμίων της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα ταξίδι του στην Πύλο δώρισε την πλούσια συλλογή του στην Πύλο, σαν ένα πρώτο συστατικό του μουσείου του Ναυαρίνου.  

Μετά το θάνατό του, η χήρα του Rene Puaux παρέδωσε τη συλλογή στο Ελληνικό Κράτος και παρελήφθη το 1938 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της κατοχής η Συλλογή μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, όπου και παρέμεινε ως το 1948.

Με δωρεά του ομογενή της Αμερικής ιατρού Χρ. Αντωνόπουλου κτίζεται το 1955 το «Αντωνοπούλειο Μουσείο Πύλου» και το 1958 εγκαινιάζεται σε αίθουσά του η έκθεση της συλλογής υπό τη μέριμνα του αρχαιολόγου Γ. Παπαθανασόπουλου.

πηγή: http://odysseus.culture.gr/


Το 1983 η συλλογή παραχωρείται στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτεθεί στο αναστηλωμένο κτίριο των Στρατώνων Μαιζώνος, όπως προέβλεπε η μετατροπή του Φρουρίου σε Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και το 1989 ο Επίτιμος πλέον Έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Γ. Παπαθανασόπουλος καταφέρνει με ενέργειές του να φέρει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο τμήμα της συλλογής που είχε παραμείνει στο Παρίσι.

 Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1993 η Συλλογή του René Puaux εκτίθεται πλέον σε ενιαίο σύνολο στο ισόγειο του κτιρίου των Στρατώνων Μαιζώνος. Το 2012 μεταφέρθηκε ως επανέκθεση στο Αρχοντικό του ολυμπιονίκη Τσικλητήρα.

Επίκαιρο

Η τωρινή παρέμβαση έχει σκοπό την  αναδειξη έργων της συλλογής που αφορούν στον αγώνα στην θάλασσα με σκοπό τον εμπλουτισμό της εικόνας που έχει ο επισκέπτηςγια τις θάλασσιες μάχες. Όλα τα έργα αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τοπία της εποχής εκείνης, ενώ επικεντρώνεται η ματιά μας στους πίνακες όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θέμα συναφές με αυτό τον τόπο.

 

Πηγή:https://visit-pylos-nestor.gr/

Σ’ ένα χώρο 197μ2, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να αντλήσει πληροφορίες από την έκθεση που είναι χωρισμένη σε ενότητες  θαυμάζοντας γκραβούρες που αναρτήθηκαν σε χρωματιστές ξύλινες επιφάνειες ανάλογα με την κάθε ενότητα.

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα  δημιουργείται με την αξιοποίηση φυσικού και τεχνητού φωτός  διασφαλίζοντας ομοιόμορφο και διάχυτο φωτισμό στο χώρο,  για να αποφευχθεί το φαινόμενο της θάμβωσης. Ταυτόχρονα να παρέχεται σημειακός φωτισμός στις λιθογραφίες, επιλέχθηκε τα εξώφυλλα των παραθύρων να παραμένουν κλειστά και να χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα με λάμπες τεχνολογίας LED.

Η  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων γιορτάζει

Σειρά εκδηλώσεων που επιχειρούν να φωτίσουν την συμβολή των μαχόμενων στην θάλασσα στον αγώνα της απελευθέρωσης θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι η Εφορεία  να οργανώσει τη προηγουμένη χρονιά και για τη τρέχουσα διοργανώνει αποστολές για να διερευνήσει ενάλιων μνημείων πρώτα στο κόλπο του Ναυαρίνου και στην θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης όπου και μαρτυρείται η πυρπόληση του τουρκικού στόλου το 1825.

Η επέτειος θα τιμηθεί  οργανώνοντας δύο περιοδικές εκθέσεις στους Μουσειακούς Χώρους της στην Πύλο (Κάστρο, Κτήριο Τσικλητήρα), σε μια περιοχή δηλαδή, όπου διαδραματίστηκε το πιο καθοριστικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης στην πορεία του Ελληνικού λαού για Ανεξαρτησία, η Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Στόχος είνια η ανάδειξη και η προβολή των ενάλιων ευρημάτων (ναυαγίων που σχετίζονται με τον Αγώνα), καθώς και αρχείων, συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων που αφορούν στην Επανάσταση υπό το πρίσμα της ενάλιας αρχαιολογίας.

Παράλληλα, θα παρουσιάζει με σύντομα κείμενα και βίντεο το πλούσιο αρχειακό της υλικό και τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων ερευνών της στην σελίδα στo facebook.

 Πηγές :

culture.gov.gr

Phgh https://messiniorama.weebly.com/

http://registries.dyas-net.gr/gr/collection/1103

http:// Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου