Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Μια καλλιτενχική ματιά Ετνός Εαυτού- Ψηφιακή έκθεση της ARC -Art Revisited Collective

 





Πως η Τέχνη λειτουργεί μέσα στη κρίση; Ποια είναι η στάση των καλλιτεχνών; Η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο  ή το βάλσαμο έναντι του  φόβου;

Μπορεί μια περίοδος τόσης μεγάλης ανησυχίας να είναι μια γόνιμη  παραγωγικά για τους καλλιτέχνες;

Όλα αυτά τα ερωτήματα γεννήθηκαν στο μυαλό μου από την περιήγησή μου στην πρώτη ψηφιακή έκθεση της που παρουσιάζει η ARC -Art Revisited Collective στη πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων (arcgreece.gr) και το κείμενο του επιμελητή κ. Πάρη Καπράλου.

 

Συνήθως διατυπώνουμε μεγαλοστομίες ότι «η Τέχνη ατενίζει την ζωή» και φιοριτούρες περί «Τέχνης Φάρου» σε αυτή την έκθεση- παρουσίασηη των εσώψυχων των καλλιτεχνών αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν αφήνεται χώρος για υπερβολές.  Στην πραγματικότητα, σκέφτομαι, τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο θεατής αναζητουν μια διέξοδο της καταπιεσμένης ενέργειας και ένα πνευματικό «ξέφωτο» από την μιζέρια…

 

Σε μια εποχή που η κανονική ροή των πραγμάτων έχει ανατραπεί η έστω διαδικτυακή επίσκεψη σε μια έκθεση Τέχνης αποτελεί μια ευκαιρία για ανακούφιση και ψυχική ανάταση. Ακόμη και από πλευράς λειτουργίας της Τέχνης μας βοηθά στην αντίληψη όλης αυτής της «κρισολογίας» και «κρισογραφία»ς, με μια άλλη πρόληψη της πραγματικότητας, αναγνωρίζοντας ενίοτε προσωπικά μας κομμάτια και άλλοτε διαπιστώνοντας κοινωνικές πραγματικότητες που θα ταυτίσουν οι επόμενες γενιές με την δική μας.

 

Παρατηρώντας τα έργα ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί με τον οδοιπόρο στον «μεταβλητό χώρο» του Foti Klogieri και να νιώσει αυτή την ρευστότητα των πραγμάτων…

Νααυτιστεί με την έντονη αίσθηση του θανάτου στα έργα της Sasha Chaitow

 Να καταννοήσει καλύτερα τώρα την αίσθηση του εγκλωβισμού στα έργα με μελάνι της Άννας Γκιώτη…

 Να λάβει ένα μήνυμα αισιοδοξίας από τα έργα της Χριστίνας Ζυγούρη…

Να  περιπλανηθεί στην δαιδαλώδη σύνθεση και την πολυπλοκότητα των πραγμάτων στα έργα του Ηλία Κασσελά, που μοιάζουν σχεδόν με ψηφιδωτά…

Να υιοθετήσει την ενθύμηση ότι όσο « χτυπά η καρδιά από έρωτα υπάρχουμε» στα έργα της Στυλιάνας Κατσιάρης…

Δυστυχώς να νοιώσει οικεία με τα ιδιόμορφα «τοπία» του Δημήτρη Κρίτσιτς που αποπνέουν άγχος…

Να ξαναβουτήξει στην ηρεμία στους καμβάδες του Μανώλη Πέντε…

Να ανέβει ο παλμός με το «θερμό αίμα» του Σπύρου Ρωμανού…

Να ευχηθεί να έρθουν επιτέλους «Αλκυονίδες Μέρες» της Ελένης Τσοτσορού!


Ο επιμελητής σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης:
« Οι καλλιτέχνες είναι κοινοί άνθρωποι με μια ιδιαίτερη κλίση στην αναψηλάφηση της πραγματικότητας, οι οποίοι εκφράζουν τη σκέψη τους με ξεχωριστούς τρόπους, και γενικευμένη απεύθυνση. Συχνά από τη δραστηριότητά τους εκπηγάζουν οξυδερκείς και φιλοσοφημένες παρατηρήσεις, που μοχλεύουν τη περίσκεψη του κοινωνικού συνόλου. Η δημιουργικότητα των εικαστικών στη τρέχουσα συγκυρία υστέρησε έναντι του κυρίαρχου αφηγήματος, όχι έναντι της ζοφερής πραγματικότητας»

 

Πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή έκθεση της  συλλογικότητα που «παρουσιάζει έργα 11 εικαστικών καλλιτεχνών - μελών της που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, και αντικατοπτρίζουν τον ψυχισμό των δημιουργών τους. Πολλά από τα έργα ίσως φανούν ασυνήθιστα στους φιλότεχνους που γνωρίζουν τη πορεία και τη μανιέρα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τόσο ως προς τη θεματολογία όσο και τεχνοτροπικά. Η ιδιαιτερότητες της περιόδου ανέδειξαν διαφορετικά δημιουργικά αντανακλαστικά στους περισσότερους συμμετέχοντες. Τα έργα αυτής της περιόδου ίσως είναι εφαλτήρια αλλαγής για κάποιους καλλιτέχνες, για τους περισσότερους όμως απλώς εκφράζει με τον προσήκοντα τρόπο το πνεύμα των καιρών» εξηγεί ο κ. Καπράλος.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Άννα Γκιώτη, Χριστίνα Ζυγούρη, Ηλίας Κασσελάς, Στυλιάνα Κατσιάρη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Δημήτρης Κρίστιτς, Μανώλης Πέντες, Σπύρος Ρωμάνος, Ελένη Τσοτσορού.

 

Διάρκεια έκθεσης:  Έως την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις 23:59'.

 

Μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση : https://arcgreece.gr/index.php/el/current-expo

 

 ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο, συμπεριλαμβάνοντας εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, διοργανώνει εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς θεσμικές διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Ανακαλύψτε περισσότερα: arcgreece.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου