Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τα εντυπωσιακά γλυπτά του Μουσείου Κυρήνης, αρχαίας Ελληνικής Αποικίας

 


 

Λυχνοστάτης του ελληνικού Πολιτισμού παραμένει χάρη στους μοναδικούς θησαυρούς της  η αρχαία Κυρήνη, αποικία Ελλήνων (631 π.Χ.) στην Ανατολική Λιβύη. Αφορμή για να αναζητήσουμε πληροφορίες για την πόλη- παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό αποτέλεσε φωτογράφηση στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο ή καλύτερα Μουσείο Γλυπτικής του  διεθνούς ιστότοπου  artdaily.cc 


Η σημερινή Σαχάτ έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα απομεινάρια της ελληνικής ιστορίας. Μωσαϊκά και αριστουργήματα, γλυπτά της ελληνορωμαϊκής Τέχνης που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα το καταδεικνύουν. 

 


Μουσείο Κυρήνης

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα της 10ης Μαρτίου 2021 που απεικονίζουν  μια όψη ενός μωσαϊκού της Μέδουσας που εκτίθεται στο Μουσείο Κυρήνης,  μωσαϊκού μιας νύμφης και σατύρου από τη βίλα του Jason Magnus στο Μουσείο Κυρήνης, μια εικόνα ενός αγάλματος της Ναξικής Σφίγγας (L) που εκτίθεται στο Μουσείο της Κυρήνης, Ελληνορωμαϊκό άγαλμα, προτομή από τον ναό του Απόλλωνα  και ένα ακόμη κεφάλι του Δία.


Η μυθική σφίγγα είναι ένα υπέροχο πλάσμα με φτερά πουλιών, κεφάλι γυναίκας και σώμα και πόδια λιονταριού. Παρά το θρύλου, το άγαλμα μεταδίδει ευγένεια και συμπόνια. Ο θρύλος αναφέρει ότι η θεά Ήρα έβαλε το θηρίο μπροστά στην πόλη της Θήβας ως κατάρα. Για να ξεφύγουν από την τιμωρία, τα επίδοξά της θύματα έπρεπε να απαντήσουν στο διάσημο αίνιγμα του πλάσματος: Τι αρχίζει να περπατάει σε τέσσερα, μετά σε δύο πριν καταλήξει σε τρία. 

Όταν ο Οιδίποδας απάντησε: Ο άνθρωπος, που αρχίζει να σέρνεται σε τέσσερα ως μωρό, περπατάει στα δύο ως ενήλικες και καταλήγει να χρησιμοποιεί μπαστούνι σε μεγάλη ηλικία, η σφίγγα έσβησε τον εαυτό της και ο Οιδίποδας έγινε ο βασιλιάς των Θηβών. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της Νάξου έδωσαν τη σφίγγα στο Μαντείο των Δελφών (το ιερό του Απόλλωνα).




Άγαλμα της Ίσιδα
πηγή :https://www.temehu.com/

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μουσείο Γλυπτικής της πόλης διαθέτει μια πλούσια συλλογή αγαλμάτων θεών και θεοτήτων όπως της Ίσιδος, της Αθηνάς, αλλά και Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ένα μπούστο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα σύμπλεγμα των Τριών Χαρίτων και της προαναφερόμενης γιγάντιας σφίγγας.

 



Επίσης, φιλοξενείται εκεί μια συλλογή τοπικής γλυπτικής των Βερβέρων
 (ιθαγενών της Βόρειας Αφρικής) που διαφέρουν σε τεχνοτροπία 
σε σχέση με τα ελληνορωμαϊκά έργα.
 Τα εν λόγω έργα βρέθηκαν κοντά σε τάφους, είτε σε κόγχες είτε σε βάσεις, 
και έτσι θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε τελετές ταφής, 
πιθανώς σε σχέση με τη λατρεία της Λιβυκής θεότητα του Θανάτου, 
ανάλογης της Θεάς Περσεφόνης.


 πηγή :https://www.temehu.com/


Η ιστορία της Κυρήνης

 

Πόλη της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχτισαν οι Έλληνες από τη Θήρα. Όταν η πόλη βρισκόταν υπό την κατοχή των Ρωμαίων, το λιμάνι και η πόλη γνώρισαν ανάπτυξη ως κομβικό σημείο για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Η πορεία ανάπτυξης ανακόπηκε από σεισμό του 365 μ.Χ..


Ερείπια της αρχαίας πόλης που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο μνημείο πηγή: unescohat.wordpress.com/

Τα μνημεία που μπορούμε σήμερα να θαυμάζουμε την ελληνική εποχή της Κυρήνης, είναι η Ακρόπολη και οι ναοί του Διός και του Απόλλωνος. 

Ακόμη, ο επισκέπτης της Κυρήνης μπορεί να δει τα ερείπια του ναού της Εκάτης και των Διόσκουρων, καθώς επίσης και το αρχαίο νεκροταφείο με σημαντικά μνημεία και επιτύμβιες στήλες.



Αξιοσημείωτο ότι η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε το άγαλμα της αναδυόμενης Αφροδίτης, που είναι απομίμηση παλιότερου, της ελληνιστικής εποχής, και που τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης. Η Κυρήνη εντάχθηκε κάτω από το «δίχτυ» της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1982.



 

 Είναι αξιοσημείωτο ότι τα εντυπωσιακά ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης της Κυρήνης επέζησαν από την επανάσταση της Λιβύης το 2011 και την επόμενη δεκαετία της ανομίας, αλλά σήμερα αντιμετωπίζουν νέες απειλές: λεηλασίες και μπουλντόζες.

Ναός του Απόλλωνα Πηγή: https://www.ancient.eu/


Οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες προκαλούν αισθήματα θλίψης για εμάς τους Έλληνες, καθώς η πόλη χαρακτηρίστηκε Παγκόσμια Κληρονομιά γιατί η Κυρήνη «ήταν μια από τις κύριες πόλεις του ελληνικού κόσμου», σύμφωνα με την πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, την UNESCO.  Η εν λόγω πόλη προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1992.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

https://artdaily.cc/?date=04/01/2021#BestPhotosOfTheDayStart

https://unescohat.wordpress.com/2007/01/16/

https://www.temehu.com/Cities_sites/museum-of-cyrene.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου