Τρίτη 6 Απριλίου 2021

«Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θ. Βρυζάκη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

 


Στον πυρήνα τον εορτασμών του Πολεμικού Μουσείου θα βρίσκεται μια πρωτότυπη αναπαράσταση, ένα διόραμα το οποίο θα βασίζεται στον πίνακα του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».

Η σύνθεση όπως σχεδιάζεται  θα κοσμήσει τον εκθεσιακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη απεικόνιση κλίμακας 1:1, η οποία θα καταλαμβάνει έκταση περίπου τα 50 τ.μ. Στο πλαίσιο της αναπαράστασης προβλέπεται να υπάρξει ειδική αναφορά με ανάρτηση στήλης, στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των Φιλελλήνων που αγωνίσθηκαν στο όνομα του οράματος της Ελευθερίας των Ελλήνων.

 

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου επιθεωρεί τις εργασίες του διοράματος,
πηγή:aixmi-news.gr

Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών η δημοτική αρχή της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, προκειμένου να παρακολουθήσει και να ξεναγηθεί στις εργασίες δημιουργίας διοράματος το οποίο είναι αφιερωμένο στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ήδη το διόραμα της Εξόδου του Μεσολογγίου κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμο τα επίσημα εγκαίνιά του. Το έκθεμα θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, αποτελώντας το πρώτο έκθεμα και την πρώτη εικόνα των επισκεπτών.

 

Ο Πρόεδρος Αναστάσιος Λιάσκος και ο δήμαρχος Κώστας Λύρος

πηγή:aixmi-news.gr

Όπως έχει ανακοινωθεί από την πλευρά του Πολεμικού Μουσείου στόχος των εορτασμών για το 2021 παραμένει η διάδοση του διαχρονικού μηνύματος της Εξόδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κάθε μέσο και τρόπο. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας – επεσήμανε – γίνεται μέσα από διαδραστικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την προβολή ενός παγκόσμιου συμβόλου και της κορυφαίας συνεισφοράς του στον αγώνα για την Ελευθερία. Η δημιουργική αυτή στόχευση μπορεί να υλοποιηθεί με προσήλωση αλλά και συνεργασία, όπως αυτή που σήμερα θεμελιώθηκε μεταξύ του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και του Πολεμικού Μουσείου και σύντομα θα λάβει επίσημο χαρακτήρα. «Έχουμε υποχρέωση έναντι της νέας γενιάς, να προβάλλουμε την ιστορία μας. Ειδικά δε όταν αυτό γίνεται με βιωματικό τρόπο, έχει την μέγιστη ωφέλεια για τους νέους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του μουσείου.



Πηγή: http://messolonghi.gov.gr/, aixmi-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου