Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το Μουσείο του Λούβρου τιμά τα γενέθλια του Leonardo Da Vinci

 



Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης εορτάζεται σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του Leonardo Da Vinci (15 Απριλίου 1452). Στον διπλό εορτασμό συμβάλλει και το Μουσείο του Λούβρου κοινοποιώντας και μοιραζόμενο με το κοινό μοναδικά έργα της ιδιοφυίας. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν ένας από τους πέντε πίνακες που εκτίθενται στο Λούβρο: Η Παναγία των Βράχων.

Το έργο του είναι γνωστό ότι παρήγαγε στο Μιλάνο, που δημιουργήθηκε μεταξύ 1483 και 1486 και μεταφέρει το μυστήριο της ενσάρκωσης σε απεικονίσεις της Παναγίας, του Χριστού και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Για πρώτη φορά, οι ιερές μορφές, λουσμένες σε απαλό φως, βρίσκονται σε βραχώδες τοπίο.

 


Μια τρυφερή έκφραση στο πρόσωπό της, η Παναγία στεγάζει τον μικρό Ιωάννη που γονατίζει μπροστά στον Ιησού κάτω από το μανδύα της, ενώ το άλλο χέρι αιωρείται πάνω από το κεφάλι του γιου της. Με τη σειρά του, το παιδί Ιησούς ευλογεί τον νεαρό άγιο, ο οποίος, αφού τον αναγνώρισε ως Μεσσία, του προσεύχεται ήδη. Φαινομενικά μας προσκαλεί στη σκηνή, ο άγγελος που στηρίζει τον Ιησού ολοκληρώνει αυτήν την λεπτή αλληλεπίδραση των χεριών.


 Οι φυσικές πόζες και η πανταχού παρουσία του κυρίως ορυκτού τοπίου είναι εξαιρετικά καινοτόμες σε σύγκριση με την επηρεαζόμενη αρχιτεκτονική και τις ιερατικές στάσεις των υψωμάτων της περιόδου. Η σκηνή λούζεται με απαλό φως, αποκαλύπτοντας τη λαμπρά εκτελεσμένη υφή του δέρματος των πρωταγωνιστών, την οποία δημιούργησε ο Λεονάρντο χρησιμοποιώντας την τεχνική του chiaroscuro.



 Η προσωπικότητα του Leonardo

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Leonardo Da Vinci από πολλούς ιστορικούς Τέχνης θεωρείται πως είναι ότι είναι ο σημαντικότερος όλων των ζωγράφων, ενώ είναι αποδεκτός και από την επιστημονική κοινότητα ως ένας  από τους πιο πρωτοποριακούς επιστήμονες  σε πολλούς κλάδους. 



Ως καλλιτέχνης, όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ως ζωγράφος αλλά είχε κατακτήσει και άλλες τέχνες όπως η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η μουσική, η ποίηση, η φιλοσοφία. Εξίσου σπουδαίος ήταν ως επιστήμονας διέθετε τεράστιο εύρος γνώσεων στην ιατρική, στην μηχανική και μεγάλο ταλέντο στις εφευρέσεις, στον αυτοματισμό  την βοτανολογία κ.ά.. Εν ολίγοις ο Leonardo Da Vinci ενσάρκωσε το πραγματικό πρότυπο του Ουμανιστή ανθρώπου.

 Η σχέση με την Γαλλία

Μπορεί ο Λεονάρντο να γεννήθηκε στο Βίντσι  της Ιταλίας, αλλά πέθανε στην Amboise της Γαλλίας στις 2 Μαίου του 1519. Στα Γαλλικά χώματα βρέθηκε ο διανοούμενος της Αναγέννησης ύστερα από πρόσκληση από τον βασιλιά Francis II. 

 


Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 1516, ο Λεονάρντο πέρασε τα τείχη της πόλης
 Amboise κάτω από το βλέμμα του πλήθους. Σκαρφαλωμένος σε ένα μουλάρι, ένας υπερήφανος γέρος με λευκή γενειάδα είχε στο καλάθι της, ένα πλήθος από κασέλες γεμάτα βιβλία, περγαμηνές και αντικείμενα κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένου του πορτραίτου μιας νεαρής γυναίκας, της οποίας το αινιγματικό χαμόγελο συνεχίζει να απελευθερώνει πάθη μέχρι σήμερα.

 

Ο βασιλιάς τον εγκατέστησε στο Manoir du Cloux, με τους δύο συντρόφους του στο Μιλάνο, τον Francesco Melzi και τον Battista da Vilanis. «Ο πρώτος ζωγράφος, αρχιτέκτονας και μηχανικός του βασιλιά», ο Λεονάρντο εκπόνησε  μια σειρά έργων μεγάλης κλίμακας.

 Έτσι, όταν ο Λεονάρντο πέθανε στις 2 Μαΐου 1519, ο βασιλιάς θρήνησε τον άντρα που με ευγενικά  προσφωνούσε με το παρατσούκλι "padre" και του πρόσφερε μια πολύ συγκινητική κηδεία.

 Ακόμη και σήμερα, πέντε αιώνες από τον θάνατό του, κάθε χρόνο πολυάριθμοι επισκέπτες καταφθάνουν στο παρεκκλήσι του Saint Hubert  του Βασιλικού κάστρου της πόλης για να προσκυνήσουν στο τάφο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου