Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Στα χρώματα της γαλανόλευκης το ΕΚΠΑ για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης




Την Επανάσταση του 1821 τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο με την διακίνηση ιδεών μέσα από διεθνή συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα,  αλλά και με μια ακόμη δράση. Στα χρώματα της γαλανόλευκης τυλίχθηκε το κεντρικό κτίριο  δίνοντας οπτικά και μη ερεθίσματα για σκέψη σχετικά με την ιστορία και την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα φωταγωγηθεί κατά τις βραδινές ώρες από  έως τις 7 Μαΐου με γαλάζιο και λευκό χρώμα, ενώ θα προβάλλεται σε ειδικά σημεία μια οπτικοακουστική παρουσίαση για τη συμβολή του Ιδρύματος στη διατήρηση, τη μελέτη και την προβολή της ιστορικής μνήμης του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

 


Επιδίωξη αποτελεί «η ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης ως ελληνικού και διεθνούς γεγονότος, η ενίσχυση της μελέτης της, και η εκλαΐκευση και η διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το 1821 στο ευρύτερο κοινό» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.



Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συμπίπτει αυτές τις μέρες με την επέτειο ίδρυσης του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα την συμπλήρωση  184 χρόνων λειτουργίας, από την ίδρυσή του στις 3 Μαΐου 1837, αρχικά ως Οθώνειο Πανεπιστήμιο. Το ΕΚΠΑ διέγραψε στον χρόνο μια παράλληλη τροχιά με το ελληνικό κράτος αφού ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού Κράτους και αποτέλεσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Βαλκανική Χερσόνησο. Αρχικά φιλοξενήθηκε στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο», ένα κτίριο με ιστορία πιο μακρά από τον 18ο αιώνα και σήμερα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Τώρα στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1987 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Κ.Π.Α., προκαλώντας τον επισκέπτη να αναζητήσει πτυχές του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κληρονομιάς του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας στο βάθος του χρόνου.

 


Το 1932 έλαβε την ονομασία «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήµιον Αθηνών». Για πολλά χρόνια ήταν  ο μόνος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το Ίδρυμα με το προσωπικό και τους φοιτητές του συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου