Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ζήσε το 21'- Εφαρμογή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με βάση τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη




Την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης τιμά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αξιοποιώντας το εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), δημιουργήθηκε η εφαρμογή e21, η οποία ζωντανεύει τους πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παράγγειλε ο Στρατηγός ΜακρυγιάννηςΤο Φεστιβάλ μετέτρεψε τους πίνακες σε 3D, τούς έδωσε κίνηση και ανέδειξε υπέροχες λεπτομέρειες που ίσως δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Τα τρισδιάστατα αυτά έργα είναι η πρώτη ύλη για την εφαρμογή e21.


Επιδίωξη είναι η πρωτοφανής αυτή εμπειρία να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο σήμερα.

Χάρη σε αυτή την εφαρμογή που είναι ελεύθερη για το κοινό, ο χρήστης  έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την ιστορία του Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους και μέσα από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ του σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται.

 Η επαυξημένη πραγματικότητα προσφέρει την εμπειρία στον χρήστη να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες. Παράλληλα, μπορεί να ακούσει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν 10 Έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

Στον χάρτη της εφαρμογής e21 όσοι δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία, μπορείτε να βρείτε τις αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα, από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα, την Σάμο, την Κρήτη κ.ά.


Με αφετηρία τα έργα των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφο, τα οποία αποδίδουν  όσα θυμόταν ο στρατηγός από τις μάχες και γεγονότα της Επανάστασης, νιώθει την ένταση των στιγμών  του αγώνα και μέσα από την αφήγηση των υπομνημάτων του Μακρυγιάννη ταξιδέυει στον χρόνο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου