Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Η έκθεση Αντίδωρα του ΄21 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

 

Τις πύλες του άνοιξε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποδίδοντας τιμή στην Ελληνική Επανάσταση και τη συμπλήρωση 200 χρόνων. Το νέο κτήριο περιοδικών εκθέσεων στο Μοναστηράκι κάνει πρεμιέρα με την έκθεση «Αντίδωρα του ΄21. Ήρωες και σύμβολα».

 


Η εν λόγω έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, με τον καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη και τα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά  σε συνομιλία με τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Επιδίωξη είναι η προσέγγιση της απήχησης του ’21, των τρόπων που το ’21 φέρεται μέσα μας και γύρω μας, ως βασικό στοιχείο μνήμης, ταυτότητας, αντίληψης και εικόνας.

 


Εκθέματα θα είναι τα αντικείμενα από τις συλλογές του ΜΝΕΠ, καθώς και τρία αντικείμενα από τη Συλλογή Τατοΐου, δίπλα σε πίνακες και στίχους στο περιβάλλον της έκθεσης: μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και της γιορτής.

 

Τα αντικείμενα θα βρεθούν σε διάλογο με τις εμβληματικές σύγχρονες αναφορές η ποίηση του Μιχάλη Γκανά και οι ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη.

 


Στο πνεύμα αυτό θα αναδειχθούν ιστορικές μνείες, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αφανείς και επώνυμοι ήρωες, εθνικά σύμβολα, διαχρονικά θραύσματα της ιστορικής μνήμης αλλά και σημερινά πρόσωπα. Ήρωες και σύμβολα, τα δικά μας «αντίδωρα» στο ’21, συνιστούν βασικά στοιχεία της εικόνας μας για το κοντινό παρελθόν και αναδεικνύουν τη σχέση μας με τα «μεγάλα» ιστορικά γεγονότα, στον «μικρό» ιστορικό χρόνο της ανθρώπινης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου