Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Το ναυτικό και ο αγώνας: Podcasts για την Ελληνική Επανάσταση του 1821


 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει την σειρά «Λέγειν & ιστορείν». Πρόκειται για podcasts που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη Θάλασσα» και συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - ΓΑΚ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021. Τα podcasts αυτά θα αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και υπόσχονται να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Επιδίωξη είναι να παρουσιάσει τις αθέατες λεπτομέρειες του αγώνα στη θάλασσα μέσα από συνεντεύξεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών ερευνητών, ανθρώπων που είναι άριστοι γνώστες της ιστορικής αυτής περιόδου.

Το πρώτο podcast της σειράς

Το πρώτο podcast της σειράς «λέγειν & ιστορείν» έχει τίτλο «Το ναυτικό και ο αγώνας». Φιλοξενούμενος είναι ο Καθηγητής Ιστορίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έκθεσης Νίκος Καραπιδάκης, ο οποίος απαντά σε ενδιαφέροντα ερωτήματα που θέτει η Χριστίνα Σάρρα (Υπεύθυνη Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών δράσεων, Γενικά Αρχεία του Κράτους) όπως:

 

- Πώς προετοιμάστηκε το Ναυτικό των επαναστατημένων Ελλήνων και ποια ήταν η σχέση του με τον εμπορικό στόλο πριν το 1821;

- Ποιος ήταν ο ρόλος του και ποια η γεωπολιτική του σημασία;

- Ποιες ήταν οι κυριότερες Ναυμαχίες και ναυτικές επιχειρήσεις;

- Ποιος ήταν ο πολιτικός του ρόλος και ποια η συνέχειά του;

Ο πηγαίος, χαρισματικός λόγος του Νίκου Καραπιδάκη κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τα καίρια  σημεία του αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα.

Απολαύστε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση: Ίδρυμα Ευγενίδου εδώ, Spotify εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου