Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Πως ήταν ο άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη; Μια παράλληλη έκθεση με την Biennale της Βενετίας

 


Η έκθεση «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών. Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: Από το Όραμα στην Υλοποίηση» άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).


Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021, την οποία επιμελήθηκε ομάδα διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα διαδασκόντων αποτελείται από τους Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρη Θωμόπουλο, Δημήτρη Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο και Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

 


Η ελληνική συμμετοχή επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στο κεντρικό θέμα της έκθεσης «How will we live together?» (Πώς θα ζήσουμε μαζί;). Το ερώτημα στους δημιουργούς τέθηκε με στόχο  να εξεταστεί ένα νέο χωρικό κοινωνικό συμβόλαιο,  όπως επιτάσσει ένα περιβάλλον αυξανόμενων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ανισοτήτων, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαδρομή του άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια μεγάλη δράση αστικού εκσυγχρονισμού, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ, πριν από 100 χρόνια, ως ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.

 


Στο πνεύμα αυτό παρουσιάζονται δύο παράλληλα τμήματα της έκθεσης, ένα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας και ένα in situ στο Μπέη Χαμάμ στην περιοχή της Αριστοτέλους.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-18:00, Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου