Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

H έκθεση του Takis έρχεται να αφυπνίσει και να μας κινητοποιήσει σε ένα Κόσμο σε Κίνηση

 



 

Με δωρεά του Stavros Niarchos Foundation Cultural Center φιλοξενούνται 46 αντιπροσωπευτικά έργα του πρωτοπόρου Έλληνα καλλιτέχνη Τάκη και ενός από τους σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αξιοθαύμαστα έργα του φιλοξενούνται τόσο σε Ελληνικά όσο και σε Διεθνή Μουσεία. Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού παγκοσμίως για την σύνδεση της Τέχνης και της Επιστήμης, παντρεύοντας την μηχανική με την ποίηση, την ιστορία και την μουσική. Ο ίδιος αντλούσε έμπνευση από την τεχνολογία και αξιοποιούσε διάφορα υλικά.  Άξιο αναφοράς είναι ότι ο καλλιτέχνης αγαπούσε το φως, και όταν ως ξεριζωμένος Σμυρνιός βρέθηκε στο Λονδίνο εντυπωσιάστηκε από τα φώτα της πόλης. 


Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η συνολική παρουσίαση των γλυπτών του στη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν.


«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να στέκονται εκτός της ζωής. Δεν είναι υπεράνω των αλλαγών που συγκλονίζουν τον κόσμο», έλεγε ο Takis, ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματά του στη Τέχνη από τα 20 έτη του, με μπρούτζινες δημιουργίες εμπνεόμενος από τους Picasso και Giacometti. Τα επιτεύγματα της Τεχνολογίας τα κέρδισαν όταν βρέθηκε στο Παρίσι την δεκαετία του 60' και εκεί ανακάλυψε τον μαγνητισμό, διανοίγοντας ένα επαναστατικό καλλιτεχνικό μονοπάτι. Σταδιακά τα έργα του άλλαξαν, απέκτησαν ήχο με την πνοή του ανέμου καθώς κρούονταν. Ενδεικτικό  των έργων αυτής της καλλιτεχνικής διάνοιας είναι ο πειραματισμός, δεν ακολουθούν τους νόμους της βαρύτητας και έχουν κίνηση.


Τα μηνύματα της έκθεσης

Με δεδομένες τις ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για βιωσιμότητα του πλανήτη, ο πληθυσμός χρειάζεται αφύπνιση  και την κινητοποίηση που μπορεί να επέλθει με ερεθίσματα μέσα από τη Τέχνη. Το έργο του Takis επιχειρεί να ενεργοποιήσει έναν Κόσμο σε Κίνηση: έναν κόσμο που συνδέεται ενεργά με τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζωές μας, προσκαλώντας τους θεατές να παρατηρήσουν την αόρατη ενέργεια που τους περιβάλλει και τις δημιουργικές δυνατότητες που αυτή εμπεριέχει.

Η έκθεση αποτελεί συνεπιμέλεια του ΚΠΙΣΝ και του Takis Foundation - Research Center for the Art and the Sciences.

Έως 7/11

(Μουσικά Γλυπτά στον Θόλο έως 8/8)

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 06.00 - 00.00

Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου