Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μια διαφορετική σκηνή σε έργο του Henri de Toulouse-Lautrec: Πόσο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί;





M
ια νοσοκόμα που συνοδεύει έναν ασθενή με φορείο, γιατρό που βρίσκεται στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης και γιατρούς που παρακολουθούν τη σκηνή: αυτό δεν είναι κοινό θέμα για τον καμβά. Την αρχή της χειρουργικής επέμβασης επέλεξε ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Henri de Toulouse-Lautrec να σκηνοθετήσει στη ζωγραφική του «Μια Επιχείρηση του γιατρού Πέαν στο Διεθνές Νοσοκομείο »ζωγραφισμένο το 1891.

 

Τι κι αν έχουμε μάθει ο ιδιαίτερος αυτός καλλιτέχνης να μας χαρίζει σκηνές από  καμπαρέ, δρόμους του Παρισιού κ.ά. ο ασυνήθιστος πίνακάς του εκτιμάται ότι θα αποφέρει οικονομικά στον οίκο Artcurial Auctions ! Η δημοπρασία της χειρουργικής επέμβασης θα διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης . Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα  προβλέπεται ότι το σφυρί της δημοπρασίας θα χτυπήσει  μεταξύ 600.000 με 900.000 ευρώ.


Μόνον δύο άλλοι πίνακες του Λοτρέκ έχουν ως θέμα τα νοσοκομεία: το πορτρέτο του ιατρού Πεάν σε «Επέμβαση τραχειοτομής», έργο του 1891 που σήμερα αποτελεί μέρος της συλλογής του Clark Art Institute στο Γουίλιαμσον στις ΗΠΑ και το «Εξέταση στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού», έργο του 1901 που βρίσκεται στο Musée Toulouse-Lautrec στην Αλμπί της Γαλλίας.

Ο πίνακας που δημοπρατείται είναι το μοναδικό έργο που έως σήμερα βρίσκόταν στην οικογένεια του γιατρού Frédéric Baumgarten. Λόγω της πάθησής του τωψν οστών και χάρη   στη  γνωριμία με το γιατρό  Baumgarten και τον ιατρό Πεάν, φημισμένο χειρουργό εκείνης της εποχής, του δόθηκε άδεια να παρακολουθήσει χειρουργική επέμβαση.

Κανείς άλλος δεν περιέγραψε ή παρήγαγε πίνακες που σχετίζονται με το νοσοκομειακό περιβάλλον », υπογράμμισε ο Μπρούνο Τζάμπερτ, αναπληρωτής διευθυντής του ιμπρεσιονιστικού και σύγχρονου τμήματος Artcurial, στο AFP. Πιο γνωστός για τα έργα του που αντιπροσωπεύουν καμπαρέ και πορνεία, ο Τουλούζ-Λούτρεκ δημιούργησε δύο πίνακες που ασχολούνται με τον ιατρικό κόσμο: ένα πορτρέτο του γιατρού Πέαν στη μέση μιας χειρουργικής τραχειοστομίας, ζωγραφισμένο το 1891 και εκτέθηκε στο Ινστιτούτο Clark στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τελικό καμβά του καλλιτέχνη, μια εξέταση στη Ιατρική Σχολή του Παρισιού, σήμερα στο Μουσείο Τουλούζ-Λούτρεκ στο Άλμπι.

 

Πηγή: https://www.lefigaro.fr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου