Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Τι κάνει ένας Ρωμαίος Αυτοκράτορας στην Κρήτη; Ανασκαφές στην Αρχαία Λύττο




 Ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας ήρθε στην επιφάνειας από την κρητική γη!  Ένα αρχαιολογικό εύρημα στην Αρχαία Λύττο, του δήμου Μινώα στο Ηράκλειο, ανέδειξαν οι ανασκαφές που διεξάγονται από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στην αρχαία  Λύκτο ή Λύττο, η οποία ήταν αποικία των Λακεδαιμονίων και βρισκόταν κοντά στον οικισμό Ξιδάς της επαρχίας Πεδιάδος, κοντά στο Καστέλλο, είχε αναφερθεί και ο Όμηρος.Η λέξη Λύκτος απαντάται στις πινακίδες της Γραμμικής Β΄ από την Κνωσό (14ο αιώνα π.Χ.) με το γνωστό Ru-ki-to. Η πόλη ήταν μια από τις ισχυρότερες της Ελληνιστικής Κρήτης, ενώ ο επισκέπτης σήμερα παρατηρεί τεκμήρια της κλασσικής και ρωμαϊκής περιόδους. Η εν λόγω  πόλη θεωρούνταν αιώνιος εχθρός της Κνωσού . Εδώ κατά την Θεογονία του Ισίοδου έστειλαν οι γονείς της την  Ρέα για να γεννήσει τον Δία….

Άξιο λόγου είναι ότι  σημαντικότερη κατασκευή που  βρήκε η αρχαιολογική σκαπάνη είναι το ρωμαϊκό υπέργειο υδραγωγείο, το οποίο μετέφερε νερό από την πηγή Κουρνά, μέχρι την υδατοδεξαμενή της Λύττου. Πρόκειται για μεγάλο αυτό τεχνικό έργο συνολικού μήκους 22χλμ., ίχνη του οποίου μπορούμε να δούμε στο επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί στην Κασταμονίτσα. Στην περιοχή διασώζονται και βυζαντινές οχυρώσεις καθώς και τα ερείπια δυο εκκλησιών  του «Τίμιου Σταυρού» και του «Άγιου Γεώργιος».

Πριν λίγες μέρες η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα άγαλμα του Αδριανού. Την έρευνα διεξήγαγε ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, Άγγελο Χανιώτη. Το εν λόγω  εύρημα επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι οι ανασκαφές θα αναδείξουν μια σημαντική πόλη – ίσως σημαντικότερη κι από την ίδια την Κνωσό. Άξιο λόγου είναι ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εκτίθενται τα αγάλματα του Μάρκου Αυρηλίου και του Τραϊανού που ανακαλύφθηκαν στη Λύττο.

 

Οι ανασκαφές άρχισαν  πρόσφατα στο πλαίσιο ενός ελληνοαμερικάνικου προγράμματος ύστερα από 40 χρόνια. Τη τοποθεσίας είχε την πρόθεση να μελετήσει και ο Έβανς.

 

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή της Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη φύλαξης του χώρου των ανασκαφών στην Αρχαία Λύττο. Σύμφωνα με το cretapost στην Ερώτηση τονίζεται η σπουδαιότητα των ανασκαφικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ υποστηρίζεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, τα ενώ  ο χώρος δεν προστατεύεται, ούτε φυλάσσεται.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν στην ερώτηση ότι η ανασκαφή του χώρου περιέχει πολύτιμα ευρήματα τα οποία είναι «έρμαιο» κακόβουλων ενεργειών από τρίτους. Επειδή το επιστημονικό και ιστορικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς είναι μια πόλη πολύ σημαντική που κρατά κρυμμένα μυστικά, ζητείται από την Υπουργό να μεριμνήσει άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει φύλαξη του χώρου των ανασκαφών, έως ότου αυτές ολοκληρωθούν.

 

 

 

Πηγές: https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/irakleio-simantiko-archaiologiko-eyrima-stin-archaia-lytto/

 

  Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης - Αρχαία Λύττος cretanbeaches.com΄

www.discoverminoapediadas.gr, kathimerini. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου