Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Τι συνδέει το έργο του Δάντη με την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα;

 


Τι κληρονόμησε ο Δάντης από την Ελληνική γνώση; Από την μικρή γωνιά της Μεσογείου, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουν μήνυμα ειρήνης,  με πρότυπο τις καθολικές αξίες του Δάντη και του Ομήρου ως άφθαρτη κληρονομιά! Σε αυτή την πρωτοβουλία μελετητές του ποιητή δεν μένουν στο προφανές: Δεν είναι μόνο οι επιστημονικές του γνώσεις, αλλά η Ευκλείδια γεωμετρία που διέπει την Θεία Κωμωδία, η αριστοτελική φυσική που χαρακτηρίζει τις ιδέες του, αλλά και η σοφή χρήση της κλασσικής ρητορικής, όπως περιγράφει ο καθηγητής Davide Canfora στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι. Αξιομνημόνευτη είναι η διατριβή του Δάντη για την φυσική φιλοσοφία του Questo de aqua et terra, μέσα σε ένα όραμα γνώσης ενσωματωμένο μεταξύ των τεχνών του trivio και του quadrivio.  

 


Το διεθνές συνέδριο «Ο Δάντης και η Ελλάδα» αποτελεί μέρος του εκτεταμένου προγράμματος εορτασμών του Δάντη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθεί η Ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία (Società Filellenica Italiana) και άλλα ιταλικά, ελληνικά και κυπριακά ιδρύματα, επιστημονικά επιμελημένη από εμένα, με την πολύτιμη συνεργασία των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής, των καθηγητών Davide Canfora, Paolo Cesaretti e Giulio Chiodi, των καθηγητριών Χρύσα Δαμιανάκη και Rosa Giulio, των Μιχάλης Πιερής, Ιωάννης Τσόλκας και Γεράσιμος Ζώρας.

 Ήδη στην πρώτη σύνοδο της Επιστημονικής Επιτροπής στις 27 Νοεμβρίου 2020, καθορίστηκαν τέσσερις ερευνητικές ομάδες: Ο Δάντης και η ελληνική επιστήμη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Davide Canfora· Ο Δάντης και ο ελληνικός μύθος, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γεράσιμου Ζώρα· Ο Δάντης και εθνικές ταυτότητες, για την οποία είναι υπεύθυνη η καθηγήτρια Rosa Giulio· Ο Δάντης στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, που προγραμματίστηκε από την καθηγήτρια Χρύσα Δαμιανάκη.

Δράσεις

Λευκωσία 27 και 28. 09,

Αθήνα 30.09.2021

Μπάρι 15.10.2021

Σαλέρνο 29.10.20211

Μιλάνο 11.11.2021

Ραβέννα 19.11.2021

 

Ο καθηγητής Γ.Ζώρας αναφέρεται σε «μια γόνιμη πολιτιστική περιπέτεια» σχετικά με τη  διευρεύνηση   του δίπολου «Ο Δάντης και ο ελληνικός μύθος». Αναζητώντας στοιχεία από την κληρονομιά της ελληνικής μυθολογίας στα έργα του Δάντη, ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι στην Θεία Κωμωδία και στο Eclogae χρησιμοποιούνται οι Βιργιλινοί μυθικοί ήρωες ως κλειδί αλληγορίας, για την υποστήριξη της επιλογής του Δάντη για μια νέα γλώσσα. «Η ανάκτηση των μορφών της ελληνικής μυθολογίας στον Δάντη πραγματοποιείται μέσω μιας πρωτότυπης διαμεσολάβησης που πραγματοποιεί την επαναχρησιμοποίησή τους τόσο σε αναλογική λειτουργία, όπως αποδεικνύεi στην Κωμωδία ο μύθος του Γανυμήδη» σημειώνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

 

Η καρποφορία της αρχικής διαίσθησης επιβεβαιωνόταν από το σύνταγμα, που αποφασίστηκε από την Επιστημονική Επιτροπή στη σύνοδο της 21ης Δεκεμβρίου 2020, δύο άλλων ερευνητικών ομάδων, η μία δεσμευμένη να διαφωτίσει τη σχέση του Δάντη με το Βυζάντιο. Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, στα κανάλια του YouTube της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας (Società Filellenica Italiana) και του Lectura Dantis Metelliana.

Χάρη στην βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες δράσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα). Αυτές οι στρογγυλές τράπεζες αναφέρονται επίσης λεπτομερώς στο πρόγραμμα Στις 20 Νοεμβρίου 2021, ολόκληρο το έργο θα τελειώσει στον τάφο του Δάντη στη Ραβέννα με την απαγγελία των στίχων του Ανώτατου Ποιητή στα ελληνικά, ως συμβολική σφραγίδα του δίδυμου «Δάντης και Ελλάδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου