Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Gerasimos Floratos : Ο φέρελπις Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης που θα εκθέσει μέχρι και στην Κίνα

 




 Γύρω από τον άξονα  της ιδέας της ιδιαιτερότητας του χώρου, ο καλλιτέχνης διερευνά την έννοια του τι σημαίνει «ριζωμένος» σε ένα μόνο μέρος. Τα έργα του  αναφέρονται σε ψυχο-εικονιστικά σώματα ως μηχανισμοί για τη χάραξη χώρου. Ο καλλιτέχνης θέτει προβληματισμούς για μια «ψυχογεωγραφία» του παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Αυτή θα μπορούσε να περιγράφεται και ως  κοινωνία ή μικρόκοσμος που οικοδομήθηκε μέσω κοινών πρακτικών και του εσωτερικού χώρου του νου. Για τον καλλιτέχνη, τα αδέξια alter egos που υπάρχουν σε όλο το έργο του λειτουργούν ως χώροι διερεύνησης της σχέσης μεταξύ υλικών και ψυχολογικών σωμάτων. 

 H Almine Reach, αλυσίδα γκαλερί ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την συνεργασία με τον  πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανό και γηγενή Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη Gearasimos Floratos. Τα έργα του θα παρουσιαστούν στην Γαλλία, το Βέλγιο αλλά και στην Κίνα και αναμένεται να συγκεινήσει η  κωδικοποιημένη οπτική γλώσσα που υπάρχει σε όλη την τεχνική του. 


Εκθέσεις

Ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε ατομική έκθεση του στο Almine Rech Paris τον Νοέμβριο του 2020. Η δεύτερη ατομική του έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Almine Rech των Βρυξελλών, Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και μια ατομική παρουσίαση στο Château de Boisgeloup, Gisors, Γαλλία, τον Οκτώβριο 2022.

 


Ο βίος του

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το  1986, στη Νέα Υόρκη όπου ζει και εργάζεται.  Έντονες είναι οι παιδικές μνήμες του από την αισθησιακή εμπειρία  της Times Square, τη σφοδρή εμπορική και τουριστική καρδιά της πόλης, ένα μέρος που ο καλλιτέχνης αναφέρεται ως «το κέντρο του κέντρου». Μέχρι σήμερα, το στούντιό του βρίσκεται εκεί.

 

Η αποτύπωση

Περιτριγυρισμένος από την ανησυχία στο κέντρο του Μανχάταν, ο Floratos χρησιμοποιεί την υπερφορτισμένη ατμόσφαιρα της γειτονιάς του ως εφαλτήριο για μια βαθύτερη εξερεύνηση της αστικής μήτρας και του ανθρώπινου υποσυνείδητου. Τα έργα του είναι ταυτόχρονα φωτεινά και φοβερά, συνωστισμένα, ενώ χαρακτηρίζονται από μια περιστρεφόμενη σύνθεση ανθρωπόμορφων πλασμάτων.

 


Όλα αυτά χαρτογραφούν ταυτόχρονα τις εσωτερικές λειτουργίες του μυαλού του καλλιτέχνη και  μια εσωτερική εμπειρία του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτό που περιγράφει ως μια μορφή «ψυχογεωγραφίας». Πρόκειται για έναν όρο δανεισμένο από τον Γκάι Ντέμπορντ, ιδρυτικό μέλος του κινήματος Situationist International της δεκαετίας του 1960.


Ο καλλιτέχνης κάνει απόπειρες απόδοσης του πως το αστικό περιβάλλον διαμορφώνει τη βιωμένη εμπειρία μας. Ο
Floratos επιθυμεί να συλλάβει και να καταγράψει τον χαοτικό και ανήσυχο ρυθμό της πόλης, δημιουργώντας πυκνούς χώρους γεμάτους με μεγαλύτερα από τα θέματα της ζωής που εκπέμπουν το ξεχασμένο θράσος των προσωπικοτήτων της μεγάλης πόλης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου