Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

SOS για το μεταβυζαντινό μνημείο της Αγίας Μαρίνας Κισσού στο Πήλιο





Κραυγή αγωνίας εκφράζεται για το σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο της περιοχής του Πηλίου, την ιστορική Αγία Μαρίνα Κισσού καθώς έχουν δημιουργηθεί τραύματα από τις καιρικές συνθήκες. Φθορές έχουν δημιουργηθεί στη στέγη και τις οροφογραφίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 


Πρόκειται για ένα μοναδικό εκκλησιαστικό μνημείο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο και θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Ο ναός φέρει χρυσοποίκιλτο - ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρειάζεται επειγόντως συντήρηση.

 


Όπως αναδεικνύει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο εφημέριος του ναού π. Μιχαήλ Μιχάλαρος εκφράζει την έντονη ανησυχία του, ζητώντας να γίνει η επισκευή της στέγης ενόψει του χειμώνα. Η κακοκαιρία κάθε φορά άφηνε τα αποτυπώματά της με αποτέλεσμα την αποσάθρωση και την παραμόρφωση των ξύλινων μελών της, εξαιτίας της εισροή ομβρίων υδάτων εντός του ναού. Συνέπεια είναι η σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία. Ήδη ο π. Μιχαήλ Μιχάλαρος έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Υπουργείο Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Προς το παρόν οι εισβολείς αντιμετωπίζονται με πλαστικούς κουβάδες. Ο ιερέας σημειώνει ότι θα έπρεπε να έχει επισκευαστεί το στέγαστρο και στη συνέχεια οι εργασίες συντήρησης.

Στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού για αυτοψία, η οποία είχε προαναγγείλει την ανάταξη της στέγης και την αποκατάσταση του αγιογραφικού διακόσμου. Σημειώνεται ότι η επισκευή έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, με το πρώτο να αφορά στην επισκευή της στέγης, με δικαιούχο τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η επισκευή της στέγης προβλέπει την υλοποίηση διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση του ξύλινου φορέα της στέγης του ναού, την αντικατάσταση της επικάλυψής της, την τοπική επισκευή και ανάκτηση τμημάτων τοιχοποιίας σε θέσεις που έχουν υποστεί βλάβη στην οποία εδράζονται ξύλινα στοιχεία της στέγης.


Η δεύτερη φάση του έργου αφορά τη, τη συντήρηση των τοιχογραφιών με δικαιούχο τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Το έργο θα υλοποιηθεί με αρχαιολογική αυτεπιστασία και περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού, που αφορούν σε στερέωση του υποστρώματος και του υποστηρίγματος, αφαίρεση των επικαθήσεων αλάτων, καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας, στερέωση των ζωγραφικών στρωμάτων και αισθητική αποκατάσταση.


Σημειώνεται πως η
τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική εκτιμάται ότι είναι του 17ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1774. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο που φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη.

Όσο για το τέμπλο είναι δημιούργημα Ηπειρωτών τεχνιτών, με ξύλο φλαμουριάς. Το τέμπλο φέρει εσωτερικά σκαλίσματα και επιχρυσώθηκε το 1793 μ.Χ. όπως αναφέρεται στο βόρειο παραπόρτιο του τέμπλου. Η παράδοση αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια κατασκευής του τέμπλου ήταν 60 χρόνια.


Οι αγιογραφίες και τοιχογραφίες του ναού είναι του 1802, όπως μαρτυρεί η πρώτη δεξιά κολώνα του ναού (ανδρικό κλίτος), από τον Κωνσταντή Παγώνη τον Χιοναδίτη. Το περιεχόμενο κάποιων τοιχογραφιών είναι μεν θεολογικό, στηρίζεται όμως στην ελεύθερη απόδοση του ζωγράφου.

Στις τοιχογραφίες παρουσιάζονται θέματα από την Καινή και Παλαιά Διαθήκη, από την Αποκάλυψη, Φυσικής Ιστορίας, γεωγραφίας κλπ, καθ’ ότι ο ναός στην Τουρκοκρατία λειτούργησε και ως κρυφό σχολειό, υπό το βλέμμα των Τούρκων.

Πηγή : taxydromos.gr, https://www.agiamarina-kissos.gr/

https://greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου