Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Μια μονομαχία και μια ψηφοφορία για το ποιο είναι το νησί της Αφροδίτης


 


Η θεά του έρωτα, της της γονιμότητας της γης και προστάτιδα των ναυτικών, η Αφροδίτη, όπως γράφει ο Ησίοδος στη Θεογονία,  προέρχεται από το σπέρμα του Ουρανού που έπεσε στη θάλασσα…

Μια διαδικτυακή ζωντανή συζήτηση για την προέλευση της Αφροδίτης παρουσιάζουν το το Μουσείο  Chau Chak Wing του Πανεπιστημίου του Σίδνευ  και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα τη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022,στις  6.30 μ.μ.

 

Η Αφροδίτη, η θεά  του Αρχαίου Κόσμου αντέχει  στον χρόνο, στους αιώνες  καθώς συναντάται στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και την αφήγηση - από τον Όμηρο και τον Απελλή μέχρι τον Μποτιτσέλι και τον Μπανανάραμα. Σε όλη τη Μεσόγειο, η δύναμη της Αφροδίτης ήταν ξακουστή και η ομορφιά της θρυλική, αλλά ποιος μπορεί να διεκδικήσει την καταγωγή της θεάς;

 


Στην αρχαιότητα υπήρχαν αντικρουόμενες εκδοχές για τη γέννηση της Αφροδίτης. Γεννήθηκε στον αφρό της θάλασσας αφού ο Κρόνος ευνούχισε τον Ουρανό, αλλά βγήκε από τον ωκεανό στις ακτές των Κυθήρων ή της Κύπρου; Και τα δύο νησιά κατασκεύασαν σημαντικά λατρευτικά ιερά για τη θεά και έχουν διεκδικήσει τον τίτλο «Νησί της Αφροδίτης».  Η μια αφήγηση περιγράφει ότι βρισκόμενη πάνω σε ένα τεράστιο κοχύλι , ο άνεμος την παρέσυρε στα Κύθηρα και έτσι βρέθηκε πάνω στη γη. Τα Κύθηρα θεωρούνται το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης . Εκεί δημιουργήθηκε το  πρώτο ιερό της στον ελλαδικό χώρο. Από τα Κύθηρα ταξίδεψε στην Κύπρο, η οποία έγινε η έδρα της και εκεί δημιουργήθηκε το πιο σημαντικό ιερό της.  Στις ακτές της Κύπρου  την υποδέχθηκαν οι Ώρες και της στόλισαν το κεφάλι με στεφάνι. Την οδήγησαν στον Όλυμπο και οι θεοί έμειναν άφωνη από την ομορφιά της.

 

 


Για να διευθετηθεί αυτή η παλαιά σύγκρουση, κλήθηκε η Δρ Λίτα Τζωρτζοπούλου-Γρηγόρη, ειδικός στην αρχαιολογία και την ιστορία των Κυθήρων από την AAIA, και ο Δρ Κρεγκ Μπάρκερ, κάτοικος Κύπρου,  ειδικός και διευθυντής των ανασκαφών του Πανεπιστημίου στο νησί, να «κονταροχτυπηθούν» σε μια διαδικτυακή συζήτηση. Και οι δύο ομιλητές θα παρουσιάσουν πτυχές των νησιών τους μυθολογικές, αρχαιολογικές και ιστορικές συνδέσεις με τη θεά του έρωτα και σας προσκαλούμε να μας βοηθήσετε να προσδιορίσουμε τον νικητή.

 


Τη συζήτηση θα συντονίσει η Candace Richards (Chau Chak Wing Museum) και θα κρίνει η Dr Amelia Brown (The University of Queensland). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει σε αυτή την επική μάχη της ιστορίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου