Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Τι ενώνει τον Dali με τον Δάντη; Άγνωστες εικονογραφήσεις του καλλιτέχνη σε μια έκθεση Ταϊπέι

 



Τι σχέση μπορεί να έχει ο Dali και ο Dante; Η Θεία Κωμωδία του Dante Alighieri θεωρείται ως θησαυρός της ιταλικής λογοτεχνίας. Αλήθεα, γνωρίζατε ότι  στον Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί ανέθεσε να εικονογραφήσει το επικό ποίημα η ιταλική κυβέρνηση το 1950;

Ο αμφιλεγόμενος καλλιτέχννης προκάλεσε διαμάχη για την επιτροπή, η οποία έφτασε τελικά στο ιταλικό κοινοβούλιο και το συμβόλαιο του Νταλί ακυρώθηκε δεόντως. Απτόητος, ο Νταλί, με τη βοήθεια του Γάλλου εκδότη Joseph Forêt, αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο μόνος του και δημιούργησε 100 πολυτελείς ακουαρέλες με μια διακαής αναφορά στον Παράδεισο, την Κόλαση και το Καθαρτήριο ως απάντηση στο κείμενο του Δάντη. Στη συνέχεια, αυτές οι ακουαρέλες  μεταφέρθηκαν υπό την επίβλεψη του Νταλί σε ξυλόγλυπτα μέσα από 3.500 ξεχωριστούς ογκόλιθους - ένα εκπληκτικό επίτευγμα που χρειάστηκε λίγο λιγότερο από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θεωρείται ευρέως ως το καλύτερο επίτευγμα γραφικών του Νταλί!

 

 


Περισσότερα από 100 έργα τέχνης του Ισπανού σουρεαλιστή Σαλβαδόρ Νταλί θα παρουσιαστούν σε έκθεση Ταϊπέι από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το National Chiang Kai-shek Memorial Hall, το οποίο θα φιλοξενήσει την εκδήλωση.

 

Η έκθεση που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Gala-Salvador Dalí στην Ισπανία, το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο τον αείμνηστο καλλιτέχνη, θα παρουσιάσει τις 100 ακουαρέλες που ζωγράφισε  εμπνευσμένες απί τη Θεία Κωμωδία.



Εκτός από τιςακουαρέλες που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1959 και 1963, ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο που θα παρουσιαστεί στην Ταϊβάν για πρώτη φορά είναι η ελαιογραφία του 1979 «In Search of the Fourth Dimension», η οποία παρουσιάζει το «ρολόι που λιώνει» για τον οποίο είναι γνωστός ο Νταλί.

 


Το «Destino», μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Νταλί και της Walt Disney Company τη δεκαετία του 1940 και κυκλοφόρησε το 2003, θα παρουσιαστoύν ακόμη στην έκθεση. 
Άλλα έργα τέχνης στην έκθεση περιλαμβάνουν πίνακές του από τη δεκαετία του 1920, σκηνικά από τη δεκαετία του 1940 και έργα στις τελευταίες μέρες του πριν πεθάνει το 1989.

 


Η έκθεση θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στη ζωή του Νταλί και στο ευρύ φάσμα των τομέων στους οποίους εργάστηκε, όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και το θέατρο, ανέφερε η αίθουσα του μνημείου.

 Η σπουδή στη Θεία Κωμωδία

Μπορεί ένας μύθος να τυλίγει το όνομά του, πολλοί το γνωρίζουν για το μουστάκι του και τα ρολόγια που λιώνουν, αλλά ο Νταλί ήταν στην πραγματικότητα, εξαιρετικά ταλαντούχος τόσο ως σχεδιαστής όσο και ως ζωγράφος.


Οι 100 εικονογραφήσεις για το μνημειώδες ποίημα του Δάντη, με τις απεικονίσεις του Inferno, Purgatorio και Paradiso μας φέρνουν κοντά με τις εικόνες των βασανισμένων ψυχών και υπέροχων οραμάτων! Η απλότητα και η αμεσότητα χαρακτηρίζει τα έργα που έχουν  αφετηρία την αφήγηση με τον ποιητή Βιργίλιο να κατεβαίνει πρώτα στα βάθη της κόλασης, πριν ανέβει στο Όρος Καθαρτήριο για να φτάσει τελικά στον Παράδεισο. 


Ελάχιστα έργα μπορούμε να πούμε ότι επηρέασαν τη φαντασία ενός ολόκληρου πολιτισμού σε τέτοια κλίμακα όπως η Θεία Κωμωδία. Είναι τολμηρό, σπλαχνικό και συνεχώς συγκλονιστικό στην απεικόνιση της μετά θάνατον ζωής και από την ολοκλήρωσή του το 1320, δεν έχει πάψει να εμπνέει άλλους καλλιτέχνες.

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου.


 Πηγή: https://focustaiwan.tw https://www.eamesfineart.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου