Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ποιο μάθημα μας δίνει ένα μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας



 Μάχες, στολές, εντυπωσιακά όπλα, παράσημα αλλά και τραυματίες, αναπηρικές καρέκλες, ομαδικοί τάφοι… δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η φρίκη του πολέμου μπορεί να είναι ο καλύτερος διαφημιστής της Ειρήνης. Πολλά μηνύματα για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών στέλνει το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας - Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιστορίας στη Βιέννη που θεωρείται ένα από τα κορυφαία στρατιωτικά μουσεία στον κόσμο. Μάλιστα καθώς η μισή έκθεση είναι αφιερωμένη στον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο  η αφήγηση της καθίσταται επίκαιρη λόγω της σύρραξης στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά μας.


Παρά τον εντυπωσιακό εξοπλισμό, τις καλαίσθητες στολές και σχεδόν άρτια παρουσιασμένο περιεχόμενο του μουσείου το μυαλό του επισκέπτη σήμερα ανατρέχει όχι στις δοξαστικές σελίδες της Ιστορίας, αλλά στις αιματοβαμμένες από την απώλεια χιλιάδων ανδρών στα πεδία της μάχης.

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται με την ιστορία του αυστριακού στρατού  από την εποχή της μοναρχίας των Αψβούργων από τα τέλη του 16ου αιώνα έως το τέλος της μοναρχίας το 1918, την δολοφονία του διαδόχου στο Σεράγεβο που στάθηκε η αφορμή για την έναρξη του Α’ Π.Π.- στο μουσείο εκτίθεται το όχημα που μετέφερε τον ίδιο και την δούκισσα την στιγμή της δολοφονίας- τις απώλειες αλλά και την ζωή και την ατμόσφαιρα από το μέτωπο μέχρι και το τέλος του Β’ Π.Π.. 


Με σεβασμό στην ελεύθερη κίνηση του επισκέπτη μέσα στον χώρο που είναι προσβάσιμος στα περισσότερα σημεία ακόμη και με αναπηρικό καροτσάκι έχουν ενταχθεί εντός της έκθεσης ακόμη και άρματα και αεροπλάνα. Η τεκμηρίωση φυσικά έρχεται και με άλλα αντικείμενα όπως είναι όπλα, πανοπλίες, στολές, σημαίες, πίνακες ζωγραφικής, μετάλλια και σήματα τιμής, φωτογραφίες, μοντέλα πολεμικών πλοίων και έγγραφα. Άξιο λόγου είναι ότι 2.000 αντικείμενα που εκτίθενται, σχετίζονται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




Μια ακόμη  αίθουσα είναι αφιερωμένη στην αρκετά ταραχώδη ιστορία της Πρώτης Δημοκρατίας και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Σε αυτή την ενότητα εκτός από εντυπωσιακό πολεμικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τεκμήρια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και αντικείμενα που μαρτυρούν την αποδοχή του Χίτλερ  από μέρους του λαού, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στον επισκέπτη. Ακολουθεί ένας εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία του αυστριακού ναυτικού. Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από τη δημιουργία του πρώτου στολίσκου του Δούναβη έως το τέλος του πολεμικού ναυτικού το 1918.


 

Η συλλογή κανονιών του Heeresgeschichtliches Museum περιλαμβάνει συνολικά 550 κανόνια και κάννες, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους της στον κόσμο. Η πλειονότητα των εκθεμάτων της συλλογής προέρχεται ακόμη από το παλιό αυτοκρατορικό οπλοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου