Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Η Άτρεμις Σκουμπουρδή ξεναγεί στον Κεραμεικό


 


Τι γνωρίζεται για τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού; Έχετε περπατήσει στην οδό των Τάφων ; Έχετε θαυμάσει την υψηλή αισθητική των επιτύμβιων στηλών; Είδατε από κοντά το Θεμιστόκλειο τείχος;

  

Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος είναι ένα μικρό μόνο μέρος του αττικού δήμου Κεραμέων. Εξ ου και το όνομά του, αφού φιλοξενούσε αγγειοπλάστες και αγγειογράφους, κατά τον Ηρόδοτο. Σε αυτό το τόπο παράγονταν τα περίφημα αττικά αγγεία. Βέβαια κατά τον Παυσανία η περιοχή πήρε το όνομά της από τον ήρωα Κέραμο γιο του Διονύσου και της Αριάδνης.

Λόγω των πλημμυρών  του Ηριδανού η περιοχή δεν μπορούσε να φιλοξενήσει αμιγώς κατοικίες για αυτό προτιμήθηκε για τις ταφές νεκρών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πιο σημαντικά αθηναϊκά αγγεία έχουν βρεθεί σε τάφους του Κεραμικού.

Ίχνη τάφων υπάρχουν από την πρώιμη εποχή του Χαλκού. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ταφικούς τύμβους και επιτάφια μνημεία από γεωμετρική και αρχαϊκή εποχή.  

Πλούτο πληροφοριών θα  προσφέρει σε με μια ακόμη ξενάγηση που διοργανώνει το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης  Ανδρέας Λεντάκης,  η ξεναγός κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή την Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 11 π.μ.

Για να συμμετάσχετε και για περαιτέρω πληροφορίες απαραιτήτως καλέστε μας στο 210-3226054 & -075

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου