Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Μυστική Πολιτεία... από το project Χρώμα σε νερό στη Myrό Gallery- Με την υπογραφή του Πάρη Καπράλου

 



Τι σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του όρου Πολιτεία;  Σίγουρα μια σκέψη θα χαϊδέψει το μυαλό θα αφορά τον Πλάτωνα.

Για την ιδεώδη πολιτεία (καλλίπολιν), που διασφαλίζει στον πολίτη της τον άριστον βίον, μιλά ο Πλάτων στον διάλογό του Πολιτεία ἢ περὶ δικαίου. Ο Σωκράτης και ο Γλαύκων συζητούν για την δικαιοσύνη και αναλύουν το ευρύτερο πλαίσιο μιας πόλης - κράτους. Εκεί ο  Σωκράτης θα αναφερθεί στη πόλη ως ζωντανό οργανισμό, με συλλογική ψυχή, η οποία θα «προαχθείς» σε πολιτεία  όταν  υπόκεινται στη νομοθεσία και στους θεσμούς της πόλης.

Πως έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας την ιδανική Πολιτεία. Καλλιτέχνες, άνθρωποι με ευαίσθητες κεραίες εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις ηθικές, αισθητικές, λογοτεχνικές και άλλες πτυχές του θέματος σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του δημοφιλούς project Χρώμα σε νερό 5 που θα φιλοξενηθεί στη Myrό Gallery.

 

 

«Λέξη πολύσημη και αρχαιότατη η Πολιτεία εγγράφεται συνήθως σε τρία πεδία. Στη δημόσια, στην ιδιωτική σφαίρα, καθώς και σε μία μέση που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές και ορίζει τη σχέση τους. Η Πολιτεία εμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός της, στη δημόσια σφαίρα σήμερα νοείται ως το θεσμικό και θεσμίζον τμήμα του Κράτους, στο μέσο πεδίο αναφέρεται στη κοινωνία των πολιτών, και, τέλος, στη πρακτική εφαρμογή των αξιών που διέπουν τις ζωές μας. Επιπλέον, στη νεοελληνική λογοτεχνία "πολιτεία" συχνά είναι μία εναλλακτική λέξη για τη πόλη, πάντοτε όμως με το υπονοούμενο του άυλου περιεχομένου της, και όχι μονάχα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοΐου, με τις αλλεπάληλες καραντίνες, τη περιστολή των ελευθεριών μας, την αποξένωση, την αποκοπή, τη μοναξιά, το φόβο και τις αγωνίες μας, την αρρώστια και τον θάνατο, στερεώθηκε μέσα μας η πεποίθηση ότι μια άλλη, άυλη "πολιτεία" πιο ανθρώπινη πρέπει να επιδιωχθεί από όλους μας. Μια Πολιτεία Μυστική -το κοινό μυστικό όλων μας. Η ελπίδα της μας έδωσε δύναμη να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και να παραμείνουμε άνθρωποι», γράφει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Foti Kllogjeri, Κώστας Γαρύφαλλος, Ελένη Τσοτσορού, Σπυρίδων Μουρατίδης, Σπύρος Ρωμάνος, Θεώνη Αρφανάκη, Βούλα Ροντογιάννη-Ράπτη, Βασιλική Δευτεραίου, Βικτώρια Κοντού, Αννέτα Πολίτη, Χρήστος Μηλιώνης, Ελευθερία Πυτικάκη, Όλγα Μπαρμάζη, Γιώργος Αναστασιάδης, Παναγιώτα Δροσατάκη, Βάσια Καλογεράκου, Αβραάμ Πιπερίδης, Κίρσικκα Σουστιελ, Δώρα Ζαβράκα, Ειρήνη Δαλαμπύρα, Αθηνά Νταναβάρα.

 

Εγκαίνια 1η Νοεμβρίου.

Διάρκεια έως 12 Νοεμβρίου 2022

 Myrό Gallery : Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης

Ελεύθερη είσοδος

 Τρίτη - Τετάρτη (12.00 - 18.00) Πέμπτη - Παρασκευή (17.00 – 21.00) και Σάββατο (10.00 - 14.00).

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου