Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο Κλιμ τράβηξε τα βλέμματα ξανά- 108,4 εκατομμύρια δολάρια για ένα έργο του σε δημοπρασία

 



Ρεκόρ «χτύπησε» η «Κυρία με τη βεντάλια» του  Γκούσταβ Κλιμτ φέρνοντας 108,4 εκατομμύρια δολάρια, σε δημοπραασία στον οίκο Sotheby's. Η τιμή ήταν υψηλότατη τιμή δημοπρασίας για τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη και ήταν η υψηλότερη για δημόσια πώληση στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το έργο του Alberto Giacometti "Walking Man I", το οποίο πωλήθηκε για 104,3 εκατομμύρια δολάρια το 2010, επίσης στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο.

 

 


Συγκεκριμένα, δημοπρατήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες δηλαδή περίπου 108,4 εκατομμυρίων δολαρίων. 
Σίγουρα θα επιτύγχανε τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια, χάρη σε μια προκαθορισμένη ελάχιστη τιμή που δεσμεύτηκε από έναν τρίτο εγγυητή, ο πίνακας ενέπνευσε έναν 10 λεπτο ανταγωνισμό από τρεις Ασιάτες πλειοδότες προτού πωληθεί στην Patti Wong, σύμβουλο τέχνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία καθόταν στη μέση της αίθουσας πωλήσεων. Το κοινό ξέσπασε σε ένα βροντερό χειροκρότημα που είχε να ακουστεί σε δημοπρασία του Λονδίνου εδώ και μερικά χρόνια.«Η τιμή ήταν εντός των προσδοκιών μας», δήλωσε η Wong, πρώην πρόεδρος του Sotheby's Asia, η οποία πρόσθεσε ότι αγόραζε για έναν συλλέκτη από το Χονγκ Κονγκ.

Η τελική τιμή ξεπέρασε την προηγούμενη υψηλότερη τιμή δημοπρασίας του Κλιμτ, 104,6 εκατομμύρια δολάρια, που δόθηκε τον Νοέμβριο για το τοπίο "Birch Forest" του 1903, στον οίκο Christie's, στη Νέα Υόρκη.

 


Στη τιμή πώλησης ανάλογης της καλλιτεχνικής αξία του έργου συμφώνησε και ο James Roundell, πρώην επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του οίκου Christie's, ο οποίος είναι σύμβουλος στην αντιπροσωπεία Ward Moretti με έδρα το Λονδίνο. «Πρόκειται για τον Κλιμτ στην ύστερη ωριμότητά του».Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών  από την Ασία ένα διακοσμητικό στοιχείο στο έργο "Lady With a Fan" το οποίο απεικονίζει μια αγνώστου ταυτότητας νεαρή γυναίκα, με γυμνούς ώμους, σε ένα σκηνικό από πλούσια ανατολίτικα υφάσματα. Όπως σημείωσε η Helena Newman, πρόεδρος του Sotheby's Europe και υπεύθυνη της δημοπρασίας,  είναι έντονη η παρουσία ενός φοίνικα στο φόντο του πίνακα. «Ο φοίνικας είναι το σύμβολο της αιώνιας ζωής» διευκρίνισε η ίδια.


Η ιστορία του πίνακα

 

Πρόκειται για έναν από τους δύο ημιτελείς πίνακες που φωτογραφήθηκαν πάνω σε καβαλέτα στο στούντιο του Κλιμτ στη Βιέννη λίγο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη από ισπανική γρίπη, σε ηλικία 55 ετών, τον Φεβρουάριο του 1918. Ο Simon Stock, ειδικός σε ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη στον οίκο Sotheby's, δήλωσε ότι θεωρεί ότι το πορτρέτο βρίσκεται "στο σημείο της ολοκλήρωσης", αν και δεν φέρει υπογραφή. Ωστόσο, άγνωστη είναι η ταυτότητα του μοντέλου του Κλιμτ  καθώς το φιλοτέχνησε όταν ήδη θεωρείτο ένας από τους πλέον περιζήτητους και διάσημους πορτρετίστες στην Ευρώπη.  Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για σπάνιο έργο το οποίο ζωγράφισε αποκλειστικά για τους δικούς του λόγους.  Αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτόν τον πίνακα ο Κλιμτ επανήλθε στο τετράγωνο σχήμα που χρησιμοποιούσε σε τοπία του τα προηγούμενα χρόνια. Το ύφος και τα σύμβολα κατοπτρίζουν επίσης την καλά τεκμηριωμένη σαγήνη που ασκούσε στον καλλιτέχνη η ιαπωνική και κινεζική κουλτούρα.

 

Ο πίνακας φυλασσόταν στην ίδια ανώνυμη οικογενειακή συλλογή από το 1994, όταν αποκτήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να συζητήσει τους λόγους για τους οποίους η οικογένεια επέλεξε να πουλήσει το έργο.

 

Η ιστορική σημασία του Κλιμτ στην τέχνη ως ηγέτη του κινήματος Secession της Βιέννης στις αρχές του αιώνα και η διακοσμητική πολυτέλεια των πινάκων του, τον καθιστούσαν πάντα έναν καλλιτέχνη υψηλής αξίας. Όμως οι αξίες αυτές εκτινάχθηκαν σε άλλη διάσταση το 2006, όταν ο μεγιστάνας καλλυντικών Ronald S. Lauder με έδρα τη Νέα Υόρκη πλήρωσε 135 εκατομμύρια δολάρια για το χρυσοποίκιλτο πορτρέτο του 1907 του καλλιτέχνη, "Adele Bloch-Bauer I", μιας εξέχουσας βιεννέζας οικοδέσποινας της κοινωνίας. Η τιμή, που συμφωνήθηκε σε ιδιωτική πώληση, ήταν, εκείνη την εποχή, η υψηλότερη που δόθηκε για οποιοδήποτε έργο τέχνης. Αυτό το αριστούργημα, από τη λεγόμενη Χρυσή Φάση του Κλιμτ, είχε αποτελέσει αντικείμενο μιας παρατεταμένης υπόθεσης επιστροφής και μεταφέρθηκε στο κινηματογραφικό πανί το 2015 με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μίρεν. Η "Γυναίκα σε χρυσό" είναι τώρα το κεντρικό έκθεμα του μουσείου Neue Galerie της Lauder στη Νέα Υόρκη.

 

Πιο πρόσφατα, το 2017, σε μια άλλη ιδιωτική συναλλαγή, η Oprah Winfrey πούλησε το έργο του Klimt "Adele Bloch-Bauer II" του 1912 σε έναν Κινέζο συλλέκτη έναντι 150 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό το λίγο μεταγενέστερο πορτρέτο της χαρισματικής Bloch-Bauer είχε ένα πολύχρωμο, χαλαρά ζωγραφισμένο φόντο από εξωτικά υφάσματα, παρόμοιο με την "Κυρία με τη βεντάλια". Οι μελετητές συσχετίζουν αυτόν τον στολισμό με τη μόδα του "Japonisme" που επηρέαζε τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες εκείνη την εποχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου