Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Επιστροφή κλεμμένου πολιτιστικού αγαθού στην Αίγυπτο

 


Η Ελβετία επέστρεψε στην Αίγυπτο ένα θραύσμα ενός αγάλματος του φαραώ Ραμσή Β΄, ηλικίας άνω των 3.400 ετών, το οποίο είχε κλαπεί πριν από αρκετές δεκαετίες από έναν ναό στην Άβυδο! Πρόκειται για  3.400 ετών πέτρινο γλυπτό του Φαραώ και αποτελεί μέρος ενός ομαδικού αγάλματος στο οποίο ο βασιλιάς κάθεται δίπλα σε διάφορες αιγυπτιακές θεότητες. Η ΕΕ έχει προσπαθήσει να βάλει φρένο στηην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών το πρόσφατο του περασμένου Δεκεμμβρίου σχέδιο δράσης αλλά και η σύμμβαση της UNESCO διεθνώς απαγορεύει την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

 

Η είδηση ττης επιστροφής αναπτερώνει και το δικό μας ηθικό με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά το επίμαχο θέμας είναι πιο περίπλοκο.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε περισσότερες επιστροφές αλλά και ακούμε δυνατότρες φωνές υπερ της επανάκτησης των πολιτιστικών αγαθών που κλάπηκαν και διακινήθηκαν παράνομα. Και εννώ οι διεθνείς κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες είναι σαφείς περί σύνδεσης των πολιτιστικών αγαθών με τους λαούς και τους τόπους που παράχθησαν και την πολιτιστική  ταυτόητα των κοινοτήτων, αρκετοί κωφεύουν ένεκα του κέρδους και στην δική μας περίπτωση και του γοήτρου.

Στην περίπτωση της Αιγύπτου η υπόθεση είχε ευτυχές τέλος:

 Η διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού (FOC), Carine Bachmann, παρέδωσε αυτό το «σημαντικό αρχαιολογικό αγαθό» στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ελβετία στη Βέρνη χθες Δευτέρα. Το πέτρινο γλυπτό του Φαραώ Ραμσή Β' είναι μέρος ενός ομαδικού αγάλματος στο οποίο ο βασιλιάς κάθεται δίπλα σε διάφορες αιγυπτιακές θεότητες, σύμφωνα με το FOC. O συγκεκριμένος Φαραώ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, διαδεχόμενος τον πατέρα του Σέτι Α. Ο Ραμσής Β' κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 66 χρόνια, τη μεγαλύτερη βασιλεία στην αιγυπτιακή ιστορία. Μια έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν παρουσιάζεται σήμερα στο Παρίσι έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

 

Το θραύσμα που επιστράφηκε είχε κλαπεί μεταξύ των τελών της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 1990 από το ναό του Ραμσή Β' στην Άβυδο της Αιγύπτου, όπως σε δελτίο τύπου. Είχε ταξιδέψει μέσω πολλών χωρών πριν φτάσει στην Ελβετία, όπου τελικά κατασχέθηκε από τις αρχές του καντονιού της Γενεύης μετά από ποινική διαδικασία. «Η επιστροφή αυτή υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της Ελβετίας και της Αιγύπτου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, η οποία ενισχύθηκε το 2011 με την έναρξη ισχύος διμερούς συμφωνίας για την εισαγωγή και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών», ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού.

Τόσο η Ελβετία όσο και η Αίγυπτος είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της UNESCO του 1970 για την απαγόρευση και την πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.


Με πληροφορίες απόν το LeFigaro.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου