Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Λουκέτο σε μουσείο Φυσικής Ιστορίας λόγω αρσενικού-Πόσο ασφαλή είναι τα μουσεία


 


 

Την πόρτα του φαίνεται πως «σφάλισε» οριστικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Delbridge στο  γνωστό  ζωολογικό κήπο Great Plains Zoo στο Sioux Falls της Νότιας Ντακότα. Το εν λόγω μουσείο φιλοξενούσε μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές ταριχευμένων ζώων στη χώρα, με περίπου 150 ζώα από έξι ηπείρους, το καθένα σχολαστικά τοποθετημένο σε ένα διόραμα που απεικόνιζε το φυσικό του περιβάλλον. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν από ένα καγκουρό,  ως ένα πάντα που τρώει μπαμπού.











Τον προηγούμενο Αύγουστο οι υπεύθυνοι του μουσείου ανακοίνωσαν το «λουκέτο» μετά από σχεδόν 40 χρόνια, επικαλούμενοι αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού και των επισκεπτών σε χημικές ουσίες. Σε μια συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook διευκρίνισαν ότι η πλειονότητα των ταριχευμένων  ζώων περιείχε αρσενικό, μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, καρκίνο και ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για καρκινογόνο ουσία σε μια από τις δημόσιες εκθέσεις. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 45% της συλλογής παρουσίαζε φθορές. Σε μια χημική ανάλυση, το 79,5% των αναρριχώμενων ζώων βρέθηκε θετικό σε αρσενικό.

 Ωστόσο, το κλείσιμο του μουσείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κατοίκους του Sioux Falls, πολλοί από τους οποίους έχουν ωραίες αναμνήσεις από τις επισκέψεις τους στη συλλογή ταριχευμάτων και ανησυχούν ότι η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη διάθεσή της. Ορισμένοι θεωρούν ότι η πόλη δεν είναι διαφανής σχετικά με τον κίνδυνο, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι ο ζωολογικός κήπος θέλει να ξεφορτωθεί το μουσείο για να κάνει χώρο για νεότερα αξιοθέατα.

 

Καθησυχαστικοί για την έκθεση στο αρσενικό

 

Οι συντηρητές εν γένει ανησυχούν ότι το κλείσιμο του μουσείου θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητη ανησυχία σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι πραγματικά οι συλλογές στα μουσεία φυσικής ιστορίας, σύμφωνα με όσα σχολίασε η F.Ritchie, πρόεδρος της επιτροπής συντήρησης της Εταιρείας για τη Διατήρηση Συλλογών Φυσικής Ιστορίας (Society for the Preservation of Natural History Collections).  Οι ειδικοί που έχουν έρθει σε επαφή με άλλα μουσεία αδημονούν να μάθουν εάν θα πρέπει να αφαιρέσουν κομμάτια ταριχευτικής ταρίχευσης από την έκθεση ή να τα ξεφορτωθούν εντελώς.

 

Η παρουσία αρσενικού δεν είναι ασυνήθιστη σε αντικείμενα αντίκες. Το στοιχείο βρίσκεται κυρίως σε πράσινες χρωστικές ουσίες που κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη βαφή ρούχων, εξώφυλλων βιβλίων, ακόμη και τεχνητών λουλουδιών, σύμφωνα με τον Ritchie. (Στη βικτοριανή εποχή, είπε, οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη και μικρές ποσότητες της τοξίνης, ελπίζοντας να κάνουν το δέρμα τους να φαίνεται χλωμό).

 

Το αρσενικό μπορεί να υπάρχει οργανικά στα ζώα και τα φυτά, αλλά είναι το ανόργανο είδος, που βρίσκεται στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, που μπορεί να είναι επιβλαβές. Πριν από τη δεκαετία του 1980, το "σαπούνι" με ανόργανο αρσενικό χρησιμοποιούνταν στην ταριχευτική ως ταριχευτικό μέσο, που εφαρμοζόταν στο εσωτερικό του δέρματος ενός ζώου για να αποτρέψει επιβλαβή παράσιτα. Στη συνέχεια, το δέρμα επικολλιούνταν πάνω σε μια κούκλα που είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με το ομοίωμα του ζώου και ράβονταν μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό στήριγμα.

 

Οι συντηρητές υποθέτουν γενικά ότι όλα τα ταριχευτικά πλαίσια που χρονολογούνται πριν από τη δεκαετία του 1980 έχουν πιθανώς κατασκευαστεί με τη χρήση αρσενικού σαπουνιού. Το γεγονός ότι η ουσία εφαρμόστηκε στο εσωτερικό σημαίνει ότι το αρσενικό εκτίθεται γύρω από τις ραφές, όπου το δέρμα διαχωρίζεται από την κούκλα. Σε φωτογραφίες η φθορά σε πολλά από τα μεγαλύτερα ζώα του μουσείου είναι αισθητή.

 

Όμως η Kerith Schrager, συντηρήτρια αντικειμένων στο National September 11 Memorial & Museum που ειδικεύεται στις επικίνδυνες συλλογές, δήλωσε ότι τέτοια δεδομένα γενικά αποκαλύπτουν ελάχιστα για τον κίνδυνο έκθεσης. Η κατάποση είναι η πιο επιβλαβής, ακολουθούμενη από την εισπνοή και στη συνέχεια από την επαφή με το δέρμα. Τα χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο είναι μια κοινή μέτρηση της δόσης για τα επίπεδα αρσενικού στα τρόφιμα, δήλωσε  η κ.Schrager, αλλά δεν είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της επιφανειακής ή της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, που είναι οι κύριοι τρόποι με τους οποίους το προσωπικό ή οι επισκέπτες του μουσείου μπορεί να εκτεθούν στη χημική ουσία. Για τον ακριβή προσδιορισμό αυτού του κινδύνου απαιτείται μια σε βάθος αξιολόγηση της έκθεσης. 

 

 

Πηγή: New York Times.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου