Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Random International: Life in a Different Resolution, μια αναδρομική έκθεση στο Nxt Museum

 



Το Nxt Museum του Άμστερνταμ θα φιλοξενήσει από τη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, τη βρετανική καλλιτεχνική κολεκτίβα Random International: Life in a Different Resolution. Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση σε δύο δεκαετίες αξιόλογων δημιουργιών τους, περιλαμβάνοντας την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσίαση του μνημειώδους Living Room της Random International, εκτός από άλλα πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα..

Ένα δημόσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραστάσεις από τον διάσημο χορευτή και χορογράφο Sedrig Verwoert και μουσικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία από τον Mamiko Motto, ως μέσο για την εξερεύνηση των έργων μέσω των διαδραστικών διανοητικών και σωματικών εμπειριών που προκαλεί κάθε έργο.

 

Ο τίτλος Life in A Different Resolution προέρχεται από μια σειρά άτυπων δείπνων που διοργάνωσε η Random International το 2011. Με καλεσμένους από διάφορους τομείς, από την πλοήγηση, το animation έως την ψυχολογία, στόχος ήταν να καλλιεργηθεί η ανταλλαγή γνώσεων μέσω μιας σειράς υπαρξιακών ερωτημάτων, που εκτείνονται από τη φύση της συμπεριφοράς έως το μέλλον της ανθρωπότητας. Το έργο αυτό έδωσε το έναυσμα για μια νέα μεθοδολογία για το στούντιο στο σύνολό του, με κάθε συνάντηση να διαμορφώνει την εννοιολογική πορεία των μελλοντικών έργων.

 Κάθε έργο τέχνης στο Random International: Life in a Different Resolution είναι μια ζωντανή μελέτη, μεταφράζοντας σύνθετες ιδέες σε καθηλωτικές εμπειρίες και ενθαρρύνοντας τη βαθιά σκέψη για την ανθρώπινη συνείδηση. Το Nxt Museum θα ανοίξει τη χειροτεχνία και το πνευματικό και πλαισιακό υπόβαθρο αυτών των σημαντικών έργων, επιτρέποντας μια βαθύτερη κατανόηση του οράματος και της προσπάθειας της Random International.

 

Εκτός από τα γλυπτά και τις μελέτες από όλο το έργο τους - και σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Nxt Museum αναδεικνύει ολόκληρη την καριέρα ενός καλλιτέχνη μέσα σε μια έκθεση - τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης Life in a Different Resolution περιλαμβάνουν το περίφημο Living Room, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Art Basel Miami πέρυσι στην εναρκτήρια συνεργασία του στούντιο με την Aorist, Life in Our Minds: Motherflock, ένα εικονικό σμήνος από χάρτινα "πουλιά-ειδή αντικείμενα ως εξερεύνηση των ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων και της τεχνολογίας Blockchain και Fifteen Points, μια περπατητή φιγούρα που χρησιμοποιεί ρομποτικούς βραχίονες τοποθετημένους σε ράγες, καθένας από τους οποίους κρατά ένα σημείο φωτός, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Σε όλη την έκθεση τα όρια μεταξύ ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης είναι σκόπιμα θολά, ενώ η συγχώνευση φυσικών και ψηφιακών πεδίων αντανακλά διάφορες σύγχρονες ανησυχίες. Η έκθεση διερωτάται:

 Tι μας κάνει να αναγνωρίζουμε κάτι ως αισθανόμενο - ικανό να αισθάνεται ή να αντιλαμβάνεται - ανεξάρτητα από το αν είναι; 

Και γιατί βρίσκουμε συνείδηση που μοιάζει με ανθρώπινη εκεί όπου η ορθολογική σκέψη αποκαλύπτει την ίδια την απουσία της;

 


Πηγή :artdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου