Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

«Endless Time» της Σοφίας Μαρίας Ξενάκη στη Myro Gallery
Παρελθόν, παρόν και μέλλον ... απαρτίζουν το ''όλον'' που έχουμε μέσα μας. Καλούμαστε να βιώσουμε το κενό, την αμφιβολία, τη νοσταλγία κι έπειτα την ένωση με τον ανώτερο εαυτό μας, την έξοδο από το χρόνο.

Στην έκθεση Endless Time στη Myro Gallery η εικαστικός Σοφία-Μαρία Ξενάκη παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη διαδραστική εγκατάσταση Λαβύρινθος. Πρόκειται για έργα μεγάλων διαστάσεων που έχουν σαν επίκεντρο τους το θεατή. Κατά τη διάρκεια 10  χρόνων, δημιουργήθηκε ένας πραγματικός λαβύρινθος, αποτελούμενος από ζωγραφικά έργα, κινητικά γλυπτά και βίντεο προβολή.

Τα έργα που παρουσιάζονται  σχετίζονται με την έννοια του χρόνου, ο οποίος ερμηνεύεται αρχικά γραμμικά, μέσα από ζεύγη αντιθέτων, όπωςείναι  το φως και το σκοτάδι, τη ζωή και το θάνατο, την πίστη και την απελπισία. Καθώς κινούμαστε προς τον πυρήνα της ύπαρξής μας, ο χρόνος αποκτά σπειροειδή υπόσταση.


Η ζωγραφική της Σοφίας-Μαρίας Ξενάκη είναι παραστατική και φέρει ένα υπερβατικό στοιχείο. Με επιρροές από τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, αλλά και από την τέχνη της Άπω Ανατολής, προτείνει μία μορφή τέχνης απελευθερωμένη από τη μιμητική λειτουργία,  που είναι απότοκο έμπνευσης κι όχι παρατήρησης.

Βιογραφικό

H Σοφία-Μαρία Ξενάκη είναι εικαστικός και performer. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1991 και παρουσίασε το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική και το χορό από τα παιδικά της χρόνια. Το 2009 εισήχθη πρώτη, με υποτροφία, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2015. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, φοίτησε στο Universidad Complutense της Μαδρίτης, με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Από το 2016 ζει στα Χανιά, όπου δημιουργεί και διδάσκει ζωγραφική. Με αφετηρία της την παραστατική ζωγραφική, πειραματίζεται με το installation, το video, την performance και διαμορφώνει τη δική της εικαστική γλώσσα. Από το 2021 ασχολείται με το project “Έρως”, ένα έργο που συνδυάζει τη ζωγραφική με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. To 2022 παρουσιάζει τη πρώτη της σειρά κοσμημάτων, την οποία συνυπογράφει η Ηρώ Ξενάκη. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις από το 2015 ως το 2021 και έχει λάβει μέρος σε εικοσιεπτά ομαδικές εκθέσεις και performances.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00

Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Διεύθυνση: Main Hall - Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 - 21:00, Τετάρτη 10:00 - 16:00, Πέμπτη - Παρασκευή 15:00 - 21:00 και Σάββατο 10:00 - 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου