Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025

Τσαϊκόφσκι, παράσταση μπαλέτου που εμπνέεται από την προσωπική ζωή του συνθέτη και τις επιστολές του

 



Το μπαλέτο Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια νέα συναρπαστική παράσταση χορού για τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ανεβαίνει με τον διακεκριμένο χορογράφο Καγετάνο Σότο συνυπογράφει με τον Ντάριο Σούσα. Μια παράσταση υψηλής έντασης για τον εσωτερικό διχασμό του συνθέτη, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Φορζέ, με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής . Από τις 14 Φεβρουαρίου 2025 και για πέντε μοναδικές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.




Το μπαλέτο με τίτλο Τσαϊκόφσκι εμπνέεται από την προσωπική ζωή του συνθέτη και τις χιλιάδες επιστολές του, οι οποίες εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια φέρνοντας στο φως τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Μας έχει εντυπωθεί η αξεπέραστη μουσική που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι, ίσως δεν είναι γνωστό ότι ο κορυφαίος συνθέτης δεν κατάφερε να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος επιθυμούσε. Ο συνθέτης του Καρυοθραύστη, της Λίμνης των κύκνων, της Ωραίας κοιμωμένης, του Ευγένιου Ονιέγκιν, της «Παθητικής» Συμφωνίας φέρεται να ήταν διχασμένος ανάμεσα στις κοινωνικές συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα και των προσωπικών του επιθυμιών, ενώ η πίεση της κοινωνίας κυριαρχούσε σε όλη του τη ζωή μέχρι τον τραγικό του θάνατο.



To μουσικό σενάριο της χορογραφίας περιλαμβάνει διάσημες χορωδιακές και ορχηστρικές συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι όπως, μεταξύ άλλων, τον Ύμνο αρ. 6 από την Εσπερινή Λειτουργία, έργο 52, το εκπληκτικό Φινάλε της Έκτης («Παθητικής») Συμφωνίας, την αριστουργηματική Ελεγεία από τη Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48, τη διάσημη Πολωνέζα από την Γ΄ Πράξη της όπερας Ευγένιος Ονιέγκιν, την Καντσονέτα από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35, το Σκέρτσο από τη Δεύτερη («Μικρή Ρωσική») Συμφωνία κ.ά. Περιλαμβάνει, όμως, και μουσικές του συνθέτη που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, ακόμα και μουσική που είχε απαγορευτεί από το σοβιετικό καθεστώς. 







Μέσα από την παράσταση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον άνθρωπο πίσω από τον συνθέτη. Μέσω της ανάγνωσης αποσπασμάτων των επιστολών, θα γνωρίσουμε τις σκέψεις του για τη μουσική, την αγάπη και τις σχέσεις του, αλλά και τους φόβους και τις αμφιβολίες που είχε για τον εαυτό του. Μέσω της αφηγηματικής χορογραφίας –η οποία παρουσιάζεται σε μια αβανγκάρντ οπτική–, οι χορευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν το έργο με υψηλή τεχνική, φαντασία και απέραντη ευαισθησία. 

Όπως σημειώνει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ο Καγετάνο Σότο, έχοντας χορέψει ένα πλούσιο ρεπερτόριο, έχει γνώση της κίνησης και θέλει να φέρνει τους χορευτές στα όριά τους: τόσο κινησιολογικά όσο και αισθητικά. Με έντονες αναφορές σε σύμβολα βγαλμένα από την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιώντας μια κουήρ αισθητική, δημιουργεί απόκοσμες, αλλά ταυτόχρονα λυρικές ατμόσφαιρες».


Ο ιδιοσυγκρασιακός χορογράφος Καγετάνο Σότο,υπογράφει τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία του έργου.Ο Ντάριο Σούσα υπογράφει τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς.  Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και συνθέτης Φιλίπ Φορζέ, χρισμένος Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία.  

ην εξαιρετικά απαιτητική, γεμάτη προκλήσεις χορογραφία ερμηνεύουν οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου