Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα με μια ξεχωριστή περιοδική έκθεση και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Από τις 13 Δεκεμβρίου 2025 ανοίγει για το κοινό η έκθεση «Τραπέζι γεμάτο μνήμες. Η μνήμη των αισθήσεων», που συνδυάζει οπτικοακουστικό υλικό και εκθέματα παραχωρημένα από πολίτες της Λάρισας, φωτίζοντας εθιμικές τελετουργίες και γιορτινά τραπέζια μέσα από βιωμένες ιστορίες.
Έκθεση και αρχείο μνήμης
Οι επισκέπτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά, καταγράφοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο τις δικές τους μνήμες από εορταστικά φαγητά και γεύματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πρωτότυπου «αρχείου μνήμης των αισθήσεων».
Παράλληλες δράσεις
• 13 Δεκεμβρίου 2025, 19:00 – Ομιλία: Στο αμφιθέατρο Μύλου Παππά, ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας, θα μιλήσει με θέμα «Οι τροφές του Δωδεκαημέρου. Συμβολισμοί και τελετουργίες, μνήμη και πολιτισμική κληρονομιά».
• 13 Δεκεμβρίου 2025, 20:00 – Έναρξη Έκθεσης: Η περιοδική έκθεση θα πλαισιωθεί μουσικά από μέλη της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
• 14 Δεκεμβρίου 2025, 11:30 – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο» για γονείς και παιδιά 6–12 ετών, με αφήγηση, παιχνίδι και δημιουργία εορταστικού ψωμιού.
• 21 Δεκεμβρίου 2025, 11:30 – Διαγενεακό πρόγραμμα: Παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια συμμετέχουν στο «Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο!», συνδέοντας μνήμη και δημιουργία.
Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Ν. Λάρισας.
Οργάνωση και συμμετοχή
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης και των δράσεων υπογράφει η Κωνσταντίνα Κόντσα, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις, με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής μόνο στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, τηλ. 2410 530083
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη–Σάββατο 10:00–14:00, Τετάρτη–Παρασκευή 18:00–21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου