Σαν μια ρωγμή στον γνωστό μας κόσμο, σαν μια στιγμή όπου η πραγματικότητα ανασαίνει αλλιώς, το θεατρικό «Χωρίς άντρες» έρχεται να φωτίσει το σκοτάδι μιας απώλειας και ταυτόχρονα τη λάμψη μιας νέας αρχής. Εκεί που η σιωπή γίνεται χώρος δημιουργίας και οι γυναίκες καλούνται να σταθούν στο κέντρο της ιστορίας, όχι ως επιζήσασες, αλλά ως αρχιτέκτονες ενός μέλλοντος που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο.
Ένα δυστοπικό σύμπαν που ξεκινά από τον Πειραιά
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χρήστου Αζαριάδη, το έργο ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουρή από τις 29 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη στις 20.00, στη Σκηνή Brecht – 2510. Η παράσταση τοποθετεί το κοινό μπροστά σε ένα ακραίο, αλλά γοητευτικά υποθετικό σενάριο: μια μέρα σαν όλες τις άλλες, όλοι οι άντρες του πλανήτη πεθαίνουν ταυτόχρονα. Ο κόσμος βυθίζεται στο χάος, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και οι γυναίκες μένουν μόνες να διαχειριστούν το αδιανόητο.
Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ένα πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο. Εκεί, μακριά από την πείνα, τον φόβο και την αβεβαιότητα, γεννιέται η πρώτη απόπειρα ανασύστασης της ανθρωπότητας. Όμως η παραμονή στο πλοίο έχει έναν όρο: απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες της καπετάνισσας, της γυναίκας που κρατά στα χέρια της την εξουσία και το όραμα του νέου κόσμου.
Η θεατρική μεταφορά επιχειρεί να αποδώσει την ένταση, την αγωνία και την υπόγεια τρυφερότητα του μυθιστορήματος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Η Αναστασία Κουρή χτίζει μια παράσταση όπου η δυστοπία συναντά την κοινωνική αλληγορία, και όπου η γυναικεία εμπειρία γίνεται ο φακός μέσα από τον οποίο επαναπροσδιορίζεται η έννοια της εξουσίας, της κοινότητας και της επιβίωσης.
Οι χαρακτήρες, εγκλωβισμένοι σε ένα πλοίο που μοιάζει με κιβωτό και φυλακή ταυτόχρονα, καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο πώς θα ζήσουν, αλλά και ποιοι θα είναι από εδώ και πέρα. Η παράσταση θέτει ερωτήματα για την ηθική, την ελευθερία, την ανάγκη για ηγεσία και την ευθραυστότητα των κοινωνικών ισορροπιών.
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 29 Ιανουαρίου, κάθε Πέμπτη στις 20.00
Χώρος: Σκηνή Brecht – 2510
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Πρέκας
Soundtrack: «Το παρελθόν». Ερμηνεύει ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης (Music/ Arrangement: Huta/ Vibehouse, Lyrics: Maria Kampouri, Production: Huta/ Sandro, Recording / Vocal Production: Final Sound Studio / Sandro, Mix/ Master: Alex Moratis / Vibehouse, Clarinet: Sandro)
Ενδυματολόγος: Ρία Ντούσκα
Φωτισμοί: Ρέα Σαμαροπούλου
Σκηνοθεσία - Μοντάζ βίντεο παράστασης: Τάκης Ιβόπουλος
Παραγωγή: Αναστασία Κουρή και Μάνος Κανελλόπουλος
Παίζουν: Λαμπρινή Γιώτη, Αναστασία Κουρή, Μαρίζα Μανιατάκη, Μαριαλένα Μπόη, Μαρτίνα Ολχάβα, Εύη Παπαδάκη, Ρέα Σαμαροπούλου, Ελένη Σιδεροπούλου, Άννα Χαλκιά
Ακούγεται η φωνή της Δήμητρας Καραγιάννη
Στα βίντεο της παράστασης εμφανίζονται: Αλέξανδρος Κοταχέας, Βασίλης Πρέκας, Δημήτρης Ζιαγάκης, Χρήστος Αζαριάδης, Λίτσα Ρεστιβάκη, Βαγγέλης Ζευγολατάκος, Χάρης Ζευγολατάκος, Ηρακλής Στόγιας και τα παιδιά Ηλίας Ζευγολατάκος και Μαίρη Κουρή
Πληροφορίες:
Από 29 Ιανουαρίου 2026 και κάθε Πέμπτη στις 20:00
Σκηνή Brecht-2510, 3ης Σεπτεμβρίου 38, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 697 6596 801 και μέσω more.com
Διάρκεια: 150’ με διάλειμμα
Γενική είσοδος: 15 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου