Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η κλέφτρα των βιβλίων ...κλέβει τις καρδιές των θεατών

Δράμα

Μερικές φορές οι κινηματογραφικές ιστορίες μοιάζουν τόσο ρεαλιστικές, σε αγγίζουν τόσο πολύ που χρειάζεται να καταναλώσεις πακέτα χαρτομάντιλα για να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Μια τέτοια περίπτωση είναι η νέα ταινία «The Βook Τhief» του Μάρκους Ζούσακ, η κινηματογραφική διασκευή από τον Μπράιαν Πέρσιβαλ, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «Ο Πύργος του Ντάουντον». Η ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά προσδίδει βάθος στην ιστορία και μας παρασύρει συναισθηματικά καθώς δεν στέκεται σε ξερά γεγονότα. Το έργο απογειώνουν οι ώριμες και μεστές ερμηνείες και από μικρούς ηθοποιούς.
Παρά το γεγονός ότι η αρχή της ταινίας είναι λίγο απαισιόδοξη με διαπίστωση του αφηγητή ότι όλοι θα πεθάνουμε, ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής της Λίζελ Μένμιγκερ (Σόφι Νέλις) και μας οδηγεί στα μονοπάτια του χρόνου με στη Γερμανία το 1930, όταν ο αδερφός της πεθαίνει μέσα στο τρένο ενώ η κομουνίστρια μάνα της πάει να τα παραδώσει σε ανάδοχη οικογένεια . Παράλληλα η ταινία αναφέρεται στην Νύκτα των Κρυστάλλων.
Η ταινία περιγράφει την τρυφερή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του κοριτσιού και του ανάδοχου πατέρα(Τζέφρι Ρας) που της μαθαίνει να διαβάζει καταδεικνύοντας ότι οι δικοί μας άνθρωποι είναι οι ψυχικά συγγενείς μας. Στην αντίπερα όχθη η αρχικά αυταρχική ανάδοχη μητέρα ( Έμιλυ Γουότσον) προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Το κορίτσι βρίσκει έναν αδeλφό στο πρόσωπο ενός νεαρού Εβραίου (Μπεν Σνέτζερ) που κρύβουν στο υπόγειο, ενώ αναπτύσσει τρυφερή σχέση με τον συνομήλικο γείτονα τον Ρούντυ Στάινερ (Νίκο Λίρς).
Το έργο προσεγγίζει ένα ευαισθητό θέμα του Β' Π.Π. Από μια πλευρά που εμεις δεν έχουμε συνηθίσει, την πλευρά ενός άλλου λαού, αλλά Γερμανών μη ναζιστών, θύματα του χιτλερικού ολέθρου. Προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν η σιωπή είναι συνενοχή και πως μπορείς να υψ΄πωσεις ανάστημα σε τ΄τοιες συνθήκες.
Στην χιτλερική Γερμανία ένα πατέρας του Ρούντυ πρέπει να πείσει τον γιο του ότι δεν πρέπει να
βάφεται μαύρος για να μοιάζει στον πρωταθλητή στίβου, δεν του αποκαλύπτει τον λόγο για να προστατέψει την αθωότητά του.
Χαρακτηριστική της φασιστικής ατμόσφαιρας είναι η σκηνή που καίνε τα βιβλία αναπαριστώντας την χιτλερική προπαγάνδα που σοκάρει την μικρή ηρωίδα που βρίσκει την δύναμη να σώσει ένα βιβλίο..
Η ταινία όμως κρύβει βαθύτερα νοήματα καθώς ο Εβραίος που κρύβουν εξηγεί στην μικρή το ρητό του Αριστοτέλη “Η μνήμη είναι ο γραφιάς της ψυχής “.
Στην απόδοση της εποχής συμβάλλουν οι επιμελημένοι φωτισμοί, η σκηνογραφία και η μουσική.

Για να δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατήστε εδώ http://www.youtube.com/watch?v=T7vNJKjJRm8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου