Δεν την γνώριζα εκ του σύνεγγυς. Την παρακολουθούσα με αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό επί σειρά ετών μέσα από την προσωπική της σφραγίδα στην τέχνη της υποκριτικής, της συγγραφής ευφάνταστων σεναρίων και κειμένων για την τηλεόραση και το θέατρο και τους στίχους αγαπημένων τραγουδιών, που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να σιγοψιθυρίζει. Την Ελένη Ζιώγα. Με τη μοναδική της πένα, μέσα από την οποία παίρνουν ζωή πραγματικοί ήρωες και οι περιπέτειές τους. Οι προσωπικές τους ιστορίες. Οι χαρές και οι λύπες τους. Τα πάθη της ψυχής τους. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους. Οι προβληματισμοί και οι σκέψεις τους γύρω από τη ζωή. Τον έρωτα. Την ανθρώπινη ύπαρξη στο σύνολό της.
Λίγες μέρες λοιπόν πριν την έλευση του νέου έτους εξασφάλισα εισιτήριο με έναν μαγικό τρόπο-στον οποίο συνέβαλε καθοριστικά η προαναφερθείσα καλή νεράιδα με το “μαγικό της ραβδάκι”- για την τελευταία θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε για δεύτερη συνεχή περίοδο, η “καλή νεράιδα”. Η Ελένη Ζιώγα. Σε έναν μονόλογο με τίτλο: “Το μυστικό της κυρίας Έλεν”, που γράφτηκε από την πένα της και βασίστηκε στο μυθιστόρημα: “Όπως τα κούρντισες Θέ μου”, του πατέρα της, Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη.
Σε αυτή την, κατά τη γνώμη μου, “θεατρική συγγραφή-ελεγεία”, η Ελένη Ζιώγα μας ανοίγει την καρδιά της μεταφέροντάς μας με τον πιο άμεσο και ειλικρινή τρόπο, μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του λατρεμένου της πατέρα. Μια παράσταση-φόρος τιμής σε δυο πολύ σημαντικούς ανθρώπους της ζωής της για να τους τη στείλει με όλη της την αγάπη στον ουρανό, εκεί όπου βρίσκονται και οι δυο πλέον και είμαι σίγουρη ότι την καμαρώνουν.
Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής που με συγκίνησε από το πρώτο λεπτό της έναρξης της παράστασης, καθώς η γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία υπογραμμίστηκε γλαφυρά από τα όσα πολύτιμα μεταφέρθηκαν στους θεατές μέσα από το περιεχόμενο του θεατρικού κειμένου της κόρης και εγγονής. Την επί σκηνής εξομολόγηση μιας γυναίκας-της γιαγιάς της πρωταγωνίστριας-που πάλεψε να στεφθεί νικητής της ζωής σε όλα τα επίπεδα. Παρακολούθησα λέξη προς λέξη τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωικής αυτής γυναίκας μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που περιλάμβανε το σύνολο των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Η ηρωίδα ξεκίνησε το ταξίδι της ούσα φτωχή στα Γιάννενα το 1914 και κατάφερε να ανέλθει επαγγελματικά και να πετύχει παρά την πάλη της με τις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες της εποχής. Με εφόδια το θάρρος, τη δύναμη ψυχής, την τόλμη και την ικανότητά της να ορθώνει εκ νέου το ανάστημά της κάθε φορά που λύγιζε και έπεφτε στην αρένα της ζωής. Όπως κάνει κάθε δυνατή γυναίκα, που το “λέει η καρδιά της” και επιθυμεί διακαώς να πετύχει. Από τότε έως και σήμερα. Σταθερά και αδιαπραγμάτευτα. Γιατί η ζωή είναι με το μέρος των δυνατών. Των δυνατών, που μέσα από τους αγώνες τους αλλάζουν τη μοίρα και το πεπρωμένο τους και αποτελούν παράδειγμα προς έμπνευση και θαυμασμό.
“Ποιός κουρδίζει τις συμπτώσεις;”, ρωτάει σε κάποιο σημείο του μονολόγου η Ελένη Ζιώγα υποδυόμενη τη συνονόματη γιαγιά της.
Και όταν η παράσταση φτάνει στο τέλος της δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι γενναίοι, με τσαγανό και ατσάλινη θέληση, που μέσα από τις αξιοθαύμαστες ενέργειές τους “κουρδίζουν” οι ίδιοι τις εκάστοτε συνθήκες για να πετύχουν ό,τι επιθυμεί η ψυχή τους.
Και να προχωρήσουν αγέρωχα μπροστά.
Χέρι-χέρι με την ίδια τη ζωή…
*Η θεατρική παράσταση “Το μυστικό της κυρίας Έλεν” ανέβηκε στη σκηνή του “Μικρού Παλλάς” για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Συντελεστές:
Κείμενο: Ελένη Ζιώγα
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Ηθοποιοί: Ελένη Ζιώγα
Εμφανίστηκε ακόμα: Μυρτώ Καρέκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου