Από τη Μαριέττα Κοντογιάννη
Γιώργος Αυγερόπουλος: "Φάγαμε πόρτα από τους αιθουσάρχες στην Αθήνα!"
Πέμπτη 13 Μαρτίου, 10.30 το πρωί, ευτυχώς με λιακάδα, φτάνω με το λεωφορείο στην Ακαδημίας. Προορισμός μου το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων όπου πρόκειται να γίνει στις 11.00 η δημοσιογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας", το οποίο κάνει επίσημη πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 18.00 στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μπορεί να έλαβα πρόκληση μόλις την προηγουμένη, όμως εύκολα ανέτρεψα τα όποια σχέδιά μου, προκειμένου να παρακολουθήσω τη δουλειά ενός καταξιωμένου και βραβευμένου συναδέλφου, την οποία θεωρώ από τις εγκυρότερες και καλύτερες στον χώρο. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος βρίσκεται στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, χαλαρός και απολαμβάνει το τσιγάρο του συνομιλώντας με τους λιγοστούς συναδέλφους που έχουν καταφτάσει πριν από εμένα. Του συστήνομαι γιατί, παρά την πολυετή ενασχόλησή μου με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, δεν μου είχε δοθεί μέχρι τώρα η ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Με κερδίζει αμέσως με τη ζεστή και σφιχτή χειραψία του. Είναι χαμογελαστός και πολύ φιλικός. "Περάστε στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης. Μόλις μπείτε αριστερά στο βάθος. Έχει και καφεδάκι." μου λέει. Ακολουθώ τις οδηγίες του και αφού αφήνω τα στοιχεία μου στην κοπέλα που βρίσκεται στην υποδοχή, μπαίνω στην αίθουσα. Παίρνω θέση στο κέντρο και σιγά-σιγά αρχίζουν να καταφτάνουν οι καλεσμένοι. Από παλιούς γνώριμους συναδέλφους διακρίνω 3-4 οι υπόλοιποι-όπως θα διαπιστώσω αργότερα είναι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου Αυγερόπουλου από την ΕΡΤ.
Στις 11.15 με μια μικρή καθυστέρηση (το γνωστό ακαδημαϊκό τέταρτο) έρχεται η στιγμή να ξεκινήσει η προβολή. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μας καλωσορίζει και μας ευχαριστεί που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά του. "Έχω τρακ γιατί είστε οι πρώτοι που το βλέπετε στην Ελλάδα και τους περισσότερους από εσάς, σας ξέρω χρόνια" εξομολογείται. "Θέλω μόνο να σας τονίσω ότι το θέμα του ντοκιμαντέρ δεν είναι το κλείσιμο μιας επιχείρησης και οι 2.656 άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο. Ναι μεν η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών. Και συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.
Όμως "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας" εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα. Είναι η πιο "ορατή" υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε. Και η ενημέρωση είναι το δεύτερο θύμα. Ή ανάποδα, όπως θέλει το βλέπει κανείς.
Το ντοκιμαντέρ έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε 18 χώρες από δημόσια και δορυφορικά δίκτυα. Οι επόμενες προβολές στο εξωτερικό θα γίνουν στο φεστιβάλ One World της Πράγας και στο Front Line Club του Λονδίνου. Έξω πηγαίνουμε θαυμάσια. Στην Ελλάδα η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 18.00 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ενώ κανονίζεται να προβληθεί και σε κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας."
Μετά από αυτή την εισαγωγή, το ντοκιμαντέρ επιτέλους αρχίζει !
Τρίτη 11/6/2013
Η Κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ ύστερα από 75 χρόνια συνεχώς λειτουργίας.
Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!
Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός».
Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα ακόμα και τις περιόδους της Κατοχής και της Δικτατορίας. 2.656 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο.
Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.
Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;
Από τη πρώτη στιγμή ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε. Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Εκείνες τις ώρες όμως δεν υπήρχε η σκέψη για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το υλικό προοριζόταν για το "AGORA", το άλλο πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Γιώργου Αυγερόπουλου για την ελληνική κρίση, που γυρίζεται τα τελευταία 4 χρόνια κα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.
Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση, "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας", από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε μια ταινία μιας ώρας.
Οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια μου με καθηλώνουν. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω να ανατριχιάζω. Μπορεί να έζησα, όπως και όλοι μας, τα συνταρακτικά γεγονότα το περασμένο καλοκαίρι, όμως νομίζω ότι μια τέτοια ιστορική στιγμή σε συνταράζει ακόμα κι αν περάσουν μήνες και χρόνια. Νιώθω πραγματικά, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια καθαρά δικτατορική πράξη χωρίς καμμία νομιμότητα. Μια από τις σκηνές που δεν θα ξεχάσω αυτή που η οπλισμένη ομάδα του ΕΚΑΜ φτάνει στον Υμηττό εκεί πού βρίσκονται οι κεραίες εκπομπής της ΕΡΤ και εισβάλλει στον χώρο. Οι υπάλληλοι και οι τεχνικοί που παρευρίσκονται στον χώρο τους ζητούν χαρτί εισαγγελέα, αυτοί απαντούν ότι δεν χρειάζεται χαρτί εισαγγελέα. Προχωρούν, σπάζουν με λοστό το λουκέτο στην πόρτα, μπαίνουν μέσα και κατεβάζουν τους διακόπτες. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ τους φωνάζουν "Μπράβο, άξιοι!". Κι ύστερα μαύρο...κι ύστερα σιωπή...
Εξίσου δυνατή σκηνή η τελευταία, αυτή με την οποία κλείνει, αν και λίγο απότομα, το ντοκιμαντέρ:
7/11/2013
Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να εκκενώσουν δια της βίας τα κτίρια που οι εργαζόμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν, λίγο αφότου ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στείλει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Βαριές αλυσίδες με χειροπέδες σφραγίζουν τη σιδερένια πόρτα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και φιμώνουν τη Δημοκρατία.
Φυσικά δεν θα σας περιγράψω σκηνή-σκηνή όλο το ντοκιμαντέρ. Άλλωστε τι νόημα θα είχε. Σκοπός είναι να πάτε να το δείτε και να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη, αλλά και να μάθετε και πράγματα τα οποία ίσως δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό. Θα σας πω μόνο ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες. Μιλούν μεταξύ άλλων οι: Λάμπης Ταγματάρχης πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Παντελής Καψής, υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Προκόπης Παυλόπουλος, καθηγητής της Νομικής και βουλευτής της ΝΔ, Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κουτρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Ζαν Πολ Φιλιπό, πρόεδρος EBU, Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας, Αγλαϊα Κυρίτση, Σωτήρης Μανιάτης, Νίκος Τσιμπίδας δημοσιογράφοι, Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός προϊστάμενος ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, πρώην διευθυντής ειδήσεων ΕΡΤ, Γιώργος Μαθιός, διευθύνων σύμβουλος DIGEA.
Με το τέλος της προβολής όλοι χειροκροτούμε θερμά. Ωστόσο δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες. Ένας φίλος συνδικαλιστής του Γιώργου Αυγερόπουλου του παραπονιέται: "δεν φάνηκε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας εδώ και 9 μήνες, δεν φάνηκε έντονα η πλευρά των συνδικαλιστών. Μου πήρες συνέντευξη και δεν την έβαλες. Δεν λέω να ήμουν εγώ αλλά κάποιος άλλος. Όμως να φαινόταν και η δική μας η πλευρά". "Αυτό με λυπεί" του απαντά ο Γιώργος Αυγερόπουλος. "Μα τόσοι εργαζόμενοι μίλησαν, έπρεπε να είναι με τη βούλα δηλαδή;. Το ξέρω ότι σου πήρα συνέντευξη, αλλά ξέρεις και πόσες άλλες πήρα και δεν τις έβαλα; Σε ένα ντοκιμαντέρ μιας ώρας πόσα να έβαζα; Έκανα επιλογή". Μια άλλη δημοσιογράφος της ΕΡΤ παραπονιέται με τη σειρά της ότι θα μπορούσε να δείξει τη συνέχεια, "τουλάχιστον το δελτίο που βγάλαμε από τον δρόμο μετά το λουκέτο. Διέκοψε και το BBC και το μετέδωσε...Κάποια στιγμή να κάνεις κι ένα ντοκιμαντέρ για τη συνέχεια." Τελευταία μια ακόμα δημοσιογράφος της ΕΡΤ συμπληρώνει : " Έπρεπε να δείξεις ότι η EBU ήταν στην αρχή με το μέρος μας και μας υποστήριξε, όμως πολύ γρήγορα τάχθηκε με το μέρος της κυβέρνησης".
"Αν έβαζα ότι συνεχίζετε τον αγώνα σας και κάποια στιγμή διακόψετε τον αγώνα σας, το ντοκιμαντέρ θα έμενε μετέωρο. Έπρεπε να είχε αρχή και τέλος. Κι έπρεπε κάποτε να βγει στον αέρα. Κι έπρεπε να οριοθετήσω το τέλος. Το θέμα είναι το χαμένο σήμα της δημοκρατίας και η τελευταία σκηνή με τις χειροπέδες στα κάγκελα είναι ακριβώς αυτό το φίμωμα της δημοκρατίας", απαντά ο Γιώργος Αυγερόπουλος.
Όμως η ώρα έχει περάσει και ο χρόνος που έχει διατεθεί η αίθουσα για την προβολή είναι περιορισμένος. Πρέπει να αποχωρήσουμε. Αρκετοί περικυκλώνουμε τον Γιώργο Αυγερόπουλο. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια. Βρίσκω την ευκαιρία να του κάνω μερικές ερωτήσεις:
Γιατί η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ δεν έγινε στην Αθήνα όπως θα ήταν το αναμενόμενο;.
-Να μια καλή ερώτηση. Γιατί φάγαμε πόρτα από τους αιθουσάρχες. Θεώρησαν ότι το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ είναι αντικυβερνητικό.
Πού έγιναν οι πρώτες προβολές;"
-Στο Βέλγιο και στην Αυστρία ταυτόχρονα από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά τους δίκτυα. Στο εξωτερικό πηγαίνουμε πολύ καλά".
Τι κάνει εντύπωση στους ξένους, ποια είναι τα σχόλιά τους;
-Η έλλειψη νομιμότητας. Και η σκηνή που δείχνουμε με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Απορούν πώς δεν την έδειξε το Reuters!
(αναφέρεται σε μια σκηνή όπου γίνεται ψηφοφορία στη Βουλή για ένα νομοσχέδιο που αφορά τους δικηγόρους, με 3 μόνο βουλευτές, και δείχνει τον πρόεδρο της Βουλής να ψηφίζει κατά πλειοψηφία όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, τη στιγμή που δεν συμμετέχει κανείς και η Κωνσταντοπούλου του Σύριζα διαμαρτύρεται έντονα για τη διαδικασία, χωρίς όμως εκείνος να πτοείται)
Τον ευχαριστώ για τον χρόνο του και αποχωρώ γιατί τον περιμένουν για μα προγραμματισμένη συνέντευξη. Καθώς βγαίνω στον δρόμο σκέφτομαι τα όσα είδα και τα όσα άκουσα. Κι εμένα μου φάνηκε λίγο απότομο το τέλος. Όμως αντιλαμβάνομαι αυτό που υποστηρίζει. Ναι, εφόσον το θέμα είναι το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας, το τέλος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Το είπα και στον ίδιο. Και του ευχήθηκα να γυρίσει κι ένα επόμενο ντοκιμαντέρ με το παρακάτω, γιατί ήθελα κι άλλο. Άλλωστε η δουλειά του είναι από αυτές που χαίρεται και απολαμβάνει κανείς, και δεν του αρκεί μια ώρα. Κι επειδή η ιστορία δεν σταματάει, είμαι σίγουρη ότι ο Γιώργος Αυγερόπουλος θα είναι πάντα εκεί με την κάμερα στο χέρι να την καταγράφει. Οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα υπάρξει και το παρακάτω!
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Ελληνική πρεμιέρα στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23 Μαρτίου 2014)
Προβολές με την παρουσία του σκηνοθέτη:
Τετάρτη 19 Μαρτίου Ι 17:45 Ι Ολύμπιον
Παρασκευή 21 Μαρτίου Ι 22:30 Ι Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προηγούμενες προβολές
Αυστρία| ORF
Βέλγιο| RTBF
Δανία| DR
Ισπανία| TVC
Λετονία| LTV
Τσεχία| One World (Πράγα)
Φινλανδία| YLE
Επόμενες προβολέςΑγγλία| Front Line Club (Λονδίνο)
Αυστραλία| SBS
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, FYROM | Al Jazeera Balkans
Ελβετία| RTS, RSI
Ελλάδα| Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης
Ιρλανδία| TG4
Κροατία| HRT, Al Jazeera Balkans
Νορβηγία| NRK
Σλοβενία| RTV, Al Jazeera Balkans
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διάρκεια: 65’ | Φορμά εικόνας: HD 1080p25 | Ήχος: Dolby Stereo | Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Καταλανικά, Ολλανδικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί, Γαλλικοί |
Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House, © 2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία)
www.smallplanet.gr
www.exandasdocumentaries.com
Γιώργος Αυγερόπουλος: "Φάγαμε πόρτα από τους αιθουσάρχες στην Αθήνα!"
Πέμπτη 13 Μαρτίου, 10.30 το πρωί, ευτυχώς με λιακάδα, φτάνω με το λεωφορείο στην Ακαδημίας. Προορισμός μου το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων όπου πρόκειται να γίνει στις 11.00 η δημοσιογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας", το οποίο κάνει επίσημη πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 18.00 στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μπορεί να έλαβα πρόκληση μόλις την προηγουμένη, όμως εύκολα ανέτρεψα τα όποια σχέδιά μου, προκειμένου να παρακολουθήσω τη δουλειά ενός καταξιωμένου και βραβευμένου συναδέλφου, την οποία θεωρώ από τις εγκυρότερες και καλύτερες στον χώρο. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος βρίσκεται στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, χαλαρός και απολαμβάνει το τσιγάρο του συνομιλώντας με τους λιγοστούς συναδέλφους που έχουν καταφτάσει πριν από εμένα. Του συστήνομαι γιατί, παρά την πολυετή ενασχόλησή μου με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, δεν μου είχε δοθεί μέχρι τώρα η ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Με κερδίζει αμέσως με τη ζεστή και σφιχτή χειραψία του. Είναι χαμογελαστός και πολύ φιλικός. "Περάστε στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης. Μόλις μπείτε αριστερά στο βάθος. Έχει και καφεδάκι." μου λέει. Ακολουθώ τις οδηγίες του και αφού αφήνω τα στοιχεία μου στην κοπέλα που βρίσκεται στην υποδοχή, μπαίνω στην αίθουσα. Παίρνω θέση στο κέντρο και σιγά-σιγά αρχίζουν να καταφτάνουν οι καλεσμένοι. Από παλιούς γνώριμους συναδέλφους διακρίνω 3-4 οι υπόλοιποι-όπως θα διαπιστώσω αργότερα είναι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου Αυγερόπουλου από την ΕΡΤ.
Στις 11.15 με μια μικρή καθυστέρηση (το γνωστό ακαδημαϊκό τέταρτο) έρχεται η στιγμή να ξεκινήσει η προβολή. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μας καλωσορίζει και μας ευχαριστεί που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά του. "Έχω τρακ γιατί είστε οι πρώτοι που το βλέπετε στην Ελλάδα και τους περισσότερους από εσάς, σας ξέρω χρόνια" εξομολογείται. "Θέλω μόνο να σας τονίσω ότι το θέμα του ντοκιμαντέρ δεν είναι το κλείσιμο μιας επιχείρησης και οι 2.656 άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο. Ναι μεν η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών. Και συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.
Όμως "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας" εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα. Είναι η πιο "ορατή" υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε. Και η ενημέρωση είναι το δεύτερο θύμα. Ή ανάποδα, όπως θέλει το βλέπει κανείς.
Το ντοκιμαντέρ έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε 18 χώρες από δημόσια και δορυφορικά δίκτυα. Οι επόμενες προβολές στο εξωτερικό θα γίνουν στο φεστιβάλ One World της Πράγας και στο Front Line Club του Λονδίνου. Έξω πηγαίνουμε θαυμάσια. Στην Ελλάδα η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 18.00 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ενώ κανονίζεται να προβληθεί και σε κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας."
Μετά από αυτή την εισαγωγή, το ντοκιμαντέρ επιτέλους αρχίζει !
Τρίτη 11/6/2013
Η Κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ ύστερα από 75 χρόνια συνεχώς λειτουργίας.
Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!
Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός».
Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα ακόμα και τις περιόδους της Κατοχής και της Δικτατορίας. 2.656 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο.
Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.
Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;
Από τη πρώτη στιγμή ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε. Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Εκείνες τις ώρες όμως δεν υπήρχε η σκέψη για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το υλικό προοριζόταν για το "AGORA", το άλλο πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Γιώργου Αυγερόπουλου για την ελληνική κρίση, που γυρίζεται τα τελευταία 4 χρόνια κα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.
Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση, "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας", από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε μια ταινία μιας ώρας.
Οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια μου με καθηλώνουν. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω να ανατριχιάζω. Μπορεί να έζησα, όπως και όλοι μας, τα συνταρακτικά γεγονότα το περασμένο καλοκαίρι, όμως νομίζω ότι μια τέτοια ιστορική στιγμή σε συνταράζει ακόμα κι αν περάσουν μήνες και χρόνια. Νιώθω πραγματικά, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια καθαρά δικτατορική πράξη χωρίς καμμία νομιμότητα. Μια από τις σκηνές που δεν θα ξεχάσω αυτή που η οπλισμένη ομάδα του ΕΚΑΜ φτάνει στον Υμηττό εκεί πού βρίσκονται οι κεραίες εκπομπής της ΕΡΤ και εισβάλλει στον χώρο. Οι υπάλληλοι και οι τεχνικοί που παρευρίσκονται στον χώρο τους ζητούν χαρτί εισαγγελέα, αυτοί απαντούν ότι δεν χρειάζεται χαρτί εισαγγελέα. Προχωρούν, σπάζουν με λοστό το λουκέτο στην πόρτα, μπαίνουν μέσα και κατεβάζουν τους διακόπτες. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ τους φωνάζουν "Μπράβο, άξιοι!". Κι ύστερα μαύρο...κι ύστερα σιωπή...
Εξίσου δυνατή σκηνή η τελευταία, αυτή με την οποία κλείνει, αν και λίγο απότομα, το ντοκιμαντέρ:
7/11/2013
Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να εκκενώσουν δια της βίας τα κτίρια που οι εργαζόμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν, λίγο αφότου ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στείλει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Βαριές αλυσίδες με χειροπέδες σφραγίζουν τη σιδερένια πόρτα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και φιμώνουν τη Δημοκρατία.
Φυσικά δεν θα σας περιγράψω σκηνή-σκηνή όλο το ντοκιμαντέρ. Άλλωστε τι νόημα θα είχε. Σκοπός είναι να πάτε να το δείτε και να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη, αλλά και να μάθετε και πράγματα τα οποία ίσως δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό. Θα σας πω μόνο ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες. Μιλούν μεταξύ άλλων οι: Λάμπης Ταγματάρχης πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Παντελής Καψής, υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Προκόπης Παυλόπουλος, καθηγητής της Νομικής και βουλευτής της ΝΔ, Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κουτρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Ζαν Πολ Φιλιπό, πρόεδρος EBU, Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας, Αγλαϊα Κυρίτση, Σωτήρης Μανιάτης, Νίκος Τσιμπίδας δημοσιογράφοι, Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός προϊστάμενος ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, πρώην διευθυντής ειδήσεων ΕΡΤ, Γιώργος Μαθιός, διευθύνων σύμβουλος DIGEA.
Με το τέλος της προβολής όλοι χειροκροτούμε θερμά. Ωστόσο δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες. Ένας φίλος συνδικαλιστής του Γιώργου Αυγερόπουλου του παραπονιέται: "δεν φάνηκε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας εδώ και 9 μήνες, δεν φάνηκε έντονα η πλευρά των συνδικαλιστών. Μου πήρες συνέντευξη και δεν την έβαλες. Δεν λέω να ήμουν εγώ αλλά κάποιος άλλος. Όμως να φαινόταν και η δική μας η πλευρά". "Αυτό με λυπεί" του απαντά ο Γιώργος Αυγερόπουλος. "Μα τόσοι εργαζόμενοι μίλησαν, έπρεπε να είναι με τη βούλα δηλαδή;. Το ξέρω ότι σου πήρα συνέντευξη, αλλά ξέρεις και πόσες άλλες πήρα και δεν τις έβαλα; Σε ένα ντοκιμαντέρ μιας ώρας πόσα να έβαζα; Έκανα επιλογή". Μια άλλη δημοσιογράφος της ΕΡΤ παραπονιέται με τη σειρά της ότι θα μπορούσε να δείξει τη συνέχεια, "τουλάχιστον το δελτίο που βγάλαμε από τον δρόμο μετά το λουκέτο. Διέκοψε και το BBC και το μετέδωσε...Κάποια στιγμή να κάνεις κι ένα ντοκιμαντέρ για τη συνέχεια." Τελευταία μια ακόμα δημοσιογράφος της ΕΡΤ συμπληρώνει : " Έπρεπε να δείξεις ότι η EBU ήταν στην αρχή με το μέρος μας και μας υποστήριξε, όμως πολύ γρήγορα τάχθηκε με το μέρος της κυβέρνησης".
"Αν έβαζα ότι συνεχίζετε τον αγώνα σας και κάποια στιγμή διακόψετε τον αγώνα σας, το ντοκιμαντέρ θα έμενε μετέωρο. Έπρεπε να είχε αρχή και τέλος. Κι έπρεπε κάποτε να βγει στον αέρα. Κι έπρεπε να οριοθετήσω το τέλος. Το θέμα είναι το χαμένο σήμα της δημοκρατίας και η τελευταία σκηνή με τις χειροπέδες στα κάγκελα είναι ακριβώς αυτό το φίμωμα της δημοκρατίας", απαντά ο Γιώργος Αυγερόπουλος.
Όμως η ώρα έχει περάσει και ο χρόνος που έχει διατεθεί η αίθουσα για την προβολή είναι περιορισμένος. Πρέπει να αποχωρήσουμε. Αρκετοί περικυκλώνουμε τον Γιώργο Αυγερόπουλο. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια. Βρίσκω την ευκαιρία να του κάνω μερικές ερωτήσεις:
Γιατί η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ δεν έγινε στην Αθήνα όπως θα ήταν το αναμενόμενο;.
-Να μια καλή ερώτηση. Γιατί φάγαμε πόρτα από τους αιθουσάρχες. Θεώρησαν ότι το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ είναι αντικυβερνητικό.
Πού έγιναν οι πρώτες προβολές;"
-Στο Βέλγιο και στην Αυστρία ταυτόχρονα από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά τους δίκτυα. Στο εξωτερικό πηγαίνουμε πολύ καλά".
Τι κάνει εντύπωση στους ξένους, ποια είναι τα σχόλιά τους;
-Η έλλειψη νομιμότητας. Και η σκηνή που δείχνουμε με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Απορούν πώς δεν την έδειξε το Reuters!
(αναφέρεται σε μια σκηνή όπου γίνεται ψηφοφορία στη Βουλή για ένα νομοσχέδιο που αφορά τους δικηγόρους, με 3 μόνο βουλευτές, και δείχνει τον πρόεδρο της Βουλής να ψηφίζει κατά πλειοψηφία όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, τη στιγμή που δεν συμμετέχει κανείς και η Κωνσταντοπούλου του Σύριζα διαμαρτύρεται έντονα για τη διαδικασία, χωρίς όμως εκείνος να πτοείται)
Τον ευχαριστώ για τον χρόνο του και αποχωρώ γιατί τον περιμένουν για μα προγραμματισμένη συνέντευξη. Καθώς βγαίνω στον δρόμο σκέφτομαι τα όσα είδα και τα όσα άκουσα. Κι εμένα μου φάνηκε λίγο απότομο το τέλος. Όμως αντιλαμβάνομαι αυτό που υποστηρίζει. Ναι, εφόσον το θέμα είναι το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας, το τέλος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Το είπα και στον ίδιο. Και του ευχήθηκα να γυρίσει κι ένα επόμενο ντοκιμαντέρ με το παρακάτω, γιατί ήθελα κι άλλο. Άλλωστε η δουλειά του είναι από αυτές που χαίρεται και απολαμβάνει κανείς, και δεν του αρκεί μια ώρα. Κι επειδή η ιστορία δεν σταματάει, είμαι σίγουρη ότι ο Γιώργος Αυγερόπουλος θα είναι πάντα εκεί με την κάμερα στο χέρι να την καταγράφει. Οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα υπάρξει και το παρακάτω!
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Ελληνική πρεμιέρα στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23 Μαρτίου 2014)
Προβολές με την παρουσία του σκηνοθέτη:
Τετάρτη 19 Μαρτίου Ι 17:45 Ι Ολύμπιον
Παρασκευή 21 Μαρτίου Ι 22:30 Ι Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προηγούμενες προβολές
Αυστρία| ORF
Βέλγιο| RTBF
Δανία| DR
Ισπανία| TVC
Λετονία| LTV
Τσεχία| One World (Πράγα)
Φινλανδία| YLE
Επόμενες προβολέςΑγγλία| Front Line Club (Λονδίνο)
Αυστραλία| SBS
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, FYROM | Al Jazeera Balkans
Ελβετία| RTS, RSI
Ελλάδα| Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης
Ιρλανδία| TG4
Κροατία| HRT, Al Jazeera Balkans
Νορβηγία| NRK
Σλοβενία| RTV, Al Jazeera Balkans
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διάρκεια: 65’ | Φορμά εικόνας: HD 1080p25 | Ήχος: Dolby Stereo | Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Καταλανικά, Ολλανδικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί, Γαλλικοί |
Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House, © 2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία)
www.smallplanet.gr
www.exandasdocumentaries.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου